Kaksi pylväsmuuntajaa putosi kuorma-auton lavalta tielle — Palomestari arvioi: Öljyä valui tielle noin 100—200 litraa

Kaksi öljytäytteistä pylväsmuuntajaa putosi kuorma-auton kyydistä Pursialantien ja Anttolantien risteyksessä Mikkelissä. Pelastuslaitos on imeyttänyt öljyn tieltä turpeeseen, Mikkelin vesilaitos on puhdistanut sadevesikaivon.

Kaksi pylväsmuuntajaa putosi kuorma-auton lavalta tielle — Palomestari arvioi: Öljyä valui tielle noin 100—200 litraa

Kuorma-auton lavalla kuljetettiin kahta pylväsmuuntajaa kohti romuttamoa, kunnes ne tippuivat mutkassa kyydistä Pursialantien ja Anttolantien risteyksessä Mikkelissä.

Öljytäytteisistä sähkömuuntajista vuosi öljyä kadulle ja alamäkeen asfalttipäällysteiselle tielle, joka vie rantaan Varsavuoren kupeeseen.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen mukaan öljyn leviäminen oli saatu estettyä kello 7.30 mennessä maanantaina aamulla. Öljyä kerättiin turpeeseen.

Palomestarin Joni Himbergin mukaan öljyä levisi norona noin 30 metriä järven suuntaan.

Himberg arvioi, että Pursialantien reunaa pitkin valui öljyä arviolta noin 100 metrin matkalle kadulla.

— Raaka-arvioni on, että kaikkiaan noin 100—200 litraa vuosi tielle. En osaa tarkemmin sanoa, koska matka oli pitkä, mutta öljynoro kapea, noin 30—40 senttiä.

Himbergin mukaan kuljettajan ripeä toiminta pelasti tilannetta.

— Kuljettajalla itsellään oli nostin autossa. Hän laittoi auton tien sivuun ja alkoi heti nostaa muuntajia pystyyn sekä takaisin auton lavalle. Tolkuttoman paljon öljyä ei päässyt tulemaan ulos ja leviämään. Kuljettajan arvion mukaan muuntajissa olisi ollut yhteensä noin 400 litraa öljyä.

Ympäristöpäällikkö Hanna Pasonen: "Vesilaitoksen mukaan on epätodennäköistä, että sadevesikaivosta olisi öljyä päässyt valumaan vesistöön saakka"

Jälkitorjuntatoimet kuuluvat Mikkelin kaupungille.

Ympäristöpäällikkö Hanna Pasonen kertoo, että öljy valui tarkasti rajatulle alueelle pääosin asfaltille.

— Öljyä ei mennyt asfaltilta maahan eikä maaperään.

Mikkelin kaupungin vesilaitos puhdisti öljyn pois sadevesiviemäristä, jotta se ei pääse kulkeutumaan vesistöihin.  

— Vesilaitoksen mukaan on epätodennäköistä, että sadevesikaivosta olisi öljyä päässyt valumaan vesistöön saakka, Pasonen kertoo maanantaina iltapäivällä.

— Sadevesiviemäri saatiin suljettua pian onnettomuuden jälkeen. Sadevesikaivot tarkastettiin linjaston eri kohdista ja öljy imettiin pois, mikäli sitä havaittiin. Virtaamat oli onnettomuushetkellä pienet eikä öljyä enää havaittu kauempana olevissa kaivoissa.

Päivityksessä lisätty Mikkelin kaupungin ympäristöpäällikön lausunto kello 10.40. Lausuntoa päivitetty kello 13.55.