Haukivuoren apteekin yhden murtautujan tuomio aleni hovissa – Syynä käräjäoikeuden tekemä laskuvirhe huumeannosten määrässä

Yksi kolmesta murtoon liittyneestä miehestä sai lievitystä tuomioonsa. Sen sijaan toisen, murtosaalista kätkeneen miehen tuomio pysyi ennallaan.

Rauno Hietalampi

Itä-Suomen hovioikeus totesi, että Etelä-Savon käräjäoikeudessa oli tehty laskuvirhe.
Itä-Suomen hovioikeus totesi, että Etelä-Savon käräjäoikeudessa oli tehty laskuvirhe.

Itä-Suomen hovioikeus alensi yhden Haukivuoren apteekin murtoon osallistuneen miehen tuomiota.

Helmikuussa Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi murtautujista nuoremman, vuonna 1990 syntyneen miehen ehdottomaan vankeuteen vuodeksi ja 11 kuukaudeksi. Mies valitti tuomiostaan, ja nyt hovioikeus lyhensi vankeusajan vuoteen ja 7 kuukauteen.

Maaliskuussa 2016 tapahtuneeseen murtoon liittyi yhteensä kolme miestä, jotka kaikki tuomittiin käräjäoikeudessa ehdottomaan vankeuteen.

Miehistä kaksi murtautui Haukivuoren apteekkiin rikkomalla ulko-oven ikkunan vasaralla. He veivät apteekista yli 2 200 annosta erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä ja reseptilääkkeitä.

Kolmas mies ei ollut mukana apteekissa varkauden aikana, mutta kätki murron jälkeen osan varastetuista lääkkeistä. Miehen tuomiossa huomioitiin myös reilua vuotta myöhemmin tapahtunut näpistys. Heinäkuussa 2017 hän vei Pieksämäen K-Citymarketista aurinkolasit ja poliisilaitokselle jouduttuaan puri poliisia kylkeen vaatteiden läpi.

Käräjäoikeus laski annokset pieleen

Murtautuja, jonka tuomiota alennettiin, vetosi muutosvaatimuksessaan esimerkiksi käräjäoikeuden laskuvirheeseen.

Käräjäoikeus arvioi, että anastetusta määrästä vahvaa oksikodoni-kipulääkettä saisi huumaustarkoitukseen 345 suonensisäistä käyttöannosta, vaikka oikea määrä olisi imeytymishukkaprosentti huomioiden 260.

Hovioikeus oli samaa mieltä siitä, että käräjäoikeudessa määrä oli laskettu väärin, ja lyhensi miehen vankeustuomiota.

Sen sijaan hovioikeus ei pitänyt uskottavana murtautujan väitettä siitä, että hän ei olisi murron aikana valikoinut anastamiaan lääkkeitä. Tuomittu itse kertoi esitutkinnassa ja käräjillä, että valikoi murron aikana, mitä lääkkeitä haluaa apteekista viedä.

Kätkijän tuomio pysyi ennallaan

Myös murtosaaliin kätkenyt, vuonna 1991 syntynyt mies valitti käräjäoikeuden tuomiosta. Hänen yhdeksän kuukauden vankeustuomionsa pysyi kuitenkin hovissa ennallaan.

Hovioikeus totesi, että myös kätkijän tapauksessa oksikodonista saatavien käyttöannosten määrä oli arvioitu yläkanttiin. Miehen muut rikokset huomioon ottaen hovioikeus ei kuitenkaan nähnyt syytä alentaa tämän tuomiota.