Mikkelissä kaksi salmonellatartuntaa – Salmonellatapauksiin mahdollisesti liittyvää ruokaa on toimitettu viime viikolla kouluihin, päiväkoteihin, virastotalolle ja palvelutaloihin

Kaupungissa ei toistaiseksi ole havaittu isompaa sairastuneiden rypästä.

Liisa Hujanen

Arkistokuvassa tutkitaan laboratoriossa elintarvikkeesta mahdollista salmonellaa.
Arkistokuvassa tutkitaan laboratoriossa elintarvikkeesta mahdollista salmonellaa.

Mikkelissä on vahvistettu kaksi salmonellatartuntaa, tiedottaa Mikkeli kaupunki.

Salmonellatartunnat on havaittu Mikkelin kantakaupungin alueella ja ne saattavat liittyä Mikkelin kaupungin keskuskeittiöstä viime viikolla toimitettuun ruokaan.

Ruokaa on toimitettu Mikkelin kantakaupungin päiväkoteihin, ryhmäperhepäivähoitoon, kouluihin, virastotalolle ja Essoten palvelutaloille. Oireita saattaa ilmetä henkilöillä, jotka ovat ruokailleet mainituissa paikoissa viime viikolla maanantain ja perjantain välisenä aikana 23.-27. marraskuuta.

Mikkelin kaupungin tiedotteessa pyydetään oireita saaneita henkilöitä ottamaan yhteyttä Essoten päivystysapuun numeroon 116 117.

Tarkempi lista paikoista, joihin ruokaa on toimitettu on luettavissa Mikkelin kaupungin nettisivuilta.

Ei aihetta paniikkiin

Salmonellatartunnan yleisimpiä oireita ovat ripuli ja kuume. Tartunta leviää pääasiassa ruuan välityksellä, eikä salmonella tartu helposti ihmisestä toiseen. Usein salmonella tuodaan Suomeen matkatuliaisina ulkomailta.

Osa sairastuneista saa vakavia oireita.

Terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen toteaa, että paniikkiin ei ole aihetta. Kaupungissa ei toistaiseksi ole havaittu isompaa sairastuneiden rypästä.

– Tiedotimme asiasta sen vuoksi, että ihmiset seuraisivat oireitaan. Esimerkiksi jos perheen lapsilla on vatsaoireita, tällainenkin mahdollisuus on olemassa, Tirkkonen perustelee.

Lievemmissäkin tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä Essoteen jatko-ohjeiden saamiseksi.

Tirkkonen muistuttaa huolellisen käsiepesun merkityksestä salmonellan tarttumisen ehkäisemisessä.

6000 annosta päivässä

Ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen kertoo, että keskuskeittiö valmistaa päivittäin lähes 6 000 ruoka-annosta.

Keittiö pakastaa omavalvontasuunnitelman mukaisesti päivittäin näytteet ruoka-annoksista. Näytteitä on oltava takautuvasti kahdelta viikolta.

– Nämä omavalvontanäytteet on nyt lähetetty laboratorioon tutkittavaksi. Alustavia tuloksia on tulossa perjantaina iltapäivällä, Hassinen sanoo.

Tarvittaessa laboratorio lähtee jäljittämään epäilyksenalaisen elintarvikkeen tuotantoketjua taaksepäin tavarantoimittajien ja tuottajien suuntaan.

– Meillä ei ole epäilystä siitä, mistä ruokalajista tartunta voisi olla peräisin. Yleisesti ottaen salmonella tarttuu ruuista, joita ei kuumenneta.

Hassisen mukaan keskuskeittiössä on koronapandemian takia noudatettu entisäkin tiukempia hygieniaohjeita. Keittiö toimii tulevina päivinä normaalisti.

Juttua on päivitetty 3.12.2020 kello 17.57. Otsikkoa päivitetty 3.12. 2020 kello 19.04.