Graanin hajuhaitat paikantuivat taloyhtiön väärin tehtyyn viemäriliitokseen — Jätevettä on mennyt sadevesiputkeen kymmenestä asunnosta vuodesta 2010

Rakentaja on korjannut virheen ja tarkistaa alueen muidenkin talojen viemärit. Kustannuksia kertyy joitakin tuhansia euroa.

Vesa Vuorela

Jätevettä valui tästä putkesta Saimaaseen maaliskuussa.
Jätevettä valui tästä putkesta Saimaaseen maaliskuussa.

Mikkelin Graanin alueella vuosien ajan havaittujen hajuhaittojen lähde on selvinnyt.

Se on yhden Graanintiellä sijaitsevan kerrostalon sadevesiviemäri, jonne on väärin tehdyn viemäriliitoksen vuoksi joutunut jätevettä kymmenestä asunnosta.

Hajulähteen jäljille päästiin jätevesihavainnon perusteella maaliskuussa. Nyt kyseisen kerrostalon ulkopuoliset viemärit on kaivettu auki ja asia korjattu.

Talon rakentanut YIT pahoittelee virhettä, maksaa korjauksen ja tarkistaa alueen muidenkin talojen viemärit vastaavien virheiden varalta kesäkuun loppuun mennessä.

— Aluetta on rakennettu vuodesta 1991 ja siellä on toistakymmentä taloa. Kaikki tarkistetaan, vakuuttaa aluejohtaja Mikko Räty.

Kustannuksia korjauksista ja tarkistuksista kertyy Rädyn mukaan joitakin tuhansia euroja.

Saimaaseen joutuneen jäteveden määrä on viranomaisten mukaan ollut pieni ja vuoto on rajoittunut pienelle alueelle. Siitä ei ole ollut vaaraa terveydelle eikä se ole aiheuttanut merkittävää ympäristön pilaantumista.

Kyseinen talo on valmistunut vuonna 2010. Räty korostaa, että kyse on vahingosta eikä tahallisesta tuottamuksesta.

— Toimimme heti avoimesti viranomaisten ja taloyhtiön kanssa yhteistyössä ja asia korjattiin viipymättä, kun siihen päästiin kiinni. Kaikki putket ovat 110-millistä harmaata PVC:tä, erehtyminen on mahdollista eikä sitä kukaan tahallaan ole tehnyt. Putkimiehiä tai maanrakennusurakoitsijoita ei aleta jahtaamaan, talo on YIT:n tekemä ja YIT tästä vastaa. 

Räty on ollut alalla yli 40 vuotta eikä hän muista vastaavan tilanteen eteen joutuneensa.

— Tänä päivänä viemärit kuvataan, ettei siellä ole mitään tukoksia, mutkia tai painumia. Se ei ole kallista ja estää tällaiset. Laadunvalvonta ja -varmistus kehittyy koko ajan.

Graanin hajuhaittojen alkuperää on selvitelty useaan otteeseen ja niiden on epäilty aiheutuvan esimerkiksi vesilaitoksen jätevesipäästöistä.