Mikkelissä voi seurata luonnon valojuhlaa viikonloppuna — Yksi vuoden parhaista tähdenlentoparvista ja osittainen auringonpimennys valtaavat taivaat

Paras yö Perseidien tähdenlentoparven seuraamiseen on sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, ja lauantaina puolestaan voi nähdä osittaisen auringonpimennyksen.

Mikkelin Ursa

Mikkelin Ursan Aki Taavitsainen näyttää, miten auringonpimennystä voi seurata heijastamalla kaukoputkesta tulevan kuvan vaalealle pinnalle.

Mikkelissä voi tulevana viikonvaihteena seurata luonnon valonäytöstä, sillä yötaivaalla näkyy yksi vuoden parhaista tähdenlentoparvista eli Perseidien tähdenlentoparvi.

Paras hetki tähdenlentojen eli meteorien ihailemiseen on Mikkelin Ursan puheenjohtajan Aki Taavitsaisen mukaan on sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, jolloin pimellä voi nähdä jopa kymmeniä meteoreja tunnin aikana. Tähdenlentoparven huippu osuu tänä vuonna hyvään ajankohtaan.

— Perseidien maksimi on lähellä uuttakuuta, joten kuu ei valaise yötaivasta ja peitä näin loisteellaan himmeämpiä tähdenlentoja, Taavitsainen kertoo.

Perseidien tähdenlennot ovat nopeita, kirkkaita, ja ne jättävät usein punertavan vanan. Tämän parven tähdenlentoja voi kuitenkin nähdä yötaivaalla 24.8. saakka.

Auringosta peittyy 10 prosenttia

Mikkelissä näkyy myös osittainen auringonpimennys tulevana lauantaina. Taavitsaisen mukaan Mikkelissä pieni kaistale aurinkoa alkaa pimentyä noin kello 11.50.

— Osittainen auringonpimennys on suurempi mitä pohjoisemmaksi mennään. Utsjoella auringosta pimenee noin 30 prosenttia, Mikkelin korkeudella auringosta peittyy noin 10 prosenttia ja Helsingissä noin 8 prosentin kaistale, Taavitsainen kertoo.

Hän muistuttaa, että auringonpimennystä ei saa katsoa paljain silmin tai aurinkolaseilla vaan siihen tarvitaan erityiset auringonpimennyslasit, Astro Solar -kalvo tai 14-vahvuusmerkinnän hitsauslaseilla.

— Auringon säteily voi aiheuttaa vakavia näkövammoja nopeasti ja hyvin huomaamatta.

Jos tapahtumaa meinaa seurata kiikareilla tai kaukoputkella, kiikareiden linssit ja putken aukko on peitettävä Astro Solar -kalvosta tehdyllä suojalla. Turvallinen tapa on myös heijastaa kaukoputkesta tuleva kuva suoraan vaalealle pinnalle.

Luetuimmat

Kommentoidut