Näyttelijä Kari Hietalahti julisti saimaannorpalle pesärauhan Mikkelissä — ”Norpan suojelu on kunnia-asia suomalaisille, etenkin meille Saimaan rannalla kasvaneille”

Pesärauhan julistus on ympäristöjärjestö WWF:n vuonna 1993 aloittama perinne. Pesärauhan julistamisen lisäksi Hietalahti on suojellut saimaannorppaa innostamalla kalastajia vaihtamaan verkot norppaturvalliseen Saimaa-katiskaan.

Soila Puurtinen

Norpille julistettiin pesärauha sunnuntaina. Kuvan norppa köllötteli Savonlinnan Tallisaaressa joulukuun lopulla.
Norpille julistettiin pesärauha sunnuntaina. Kuvan norppa köllötteli Savonlinnan Tallisaaressa joulukuun lopulla.

Näyttelijä Kari Hietalahti julisti tänään saimaannorpan pesärauhan alkaneeksi, kertoo ympäristöjärjestö WWF tiedotteessaan.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa lumikinokseen kaivamaansa luolamaiseen pesään. Pesä suojaa poikasta eli kuuttia pedoilta ja hyiseltä viimalta, mutta ihmisen aiheuttama häiriö voi olla sille uhka. WWF:n vuosittain järjestämän saimaannorpan pesärauhan julistuksen tarkoituksena on kehottaa ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista Saimaalla luotojen ja saarien lähellä.

— Norpat ovat pesimäaikaan todella herkkiä häiriölle. Erityisesti moottorikelkkailu ja mönkijällä ajo voivat ajaa emon ja kuutin pesän suojasta veteen, jolloin pieni poikanen kylmettyy herkästi. Siksi pesärauhan julistus on tärkeä osa saimaannorpan suojelua, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen tiedotteessa.

WWF on järjestänyt saimaannorpan pesärauhan julistuksen vuodesta 1993 lähtien.

— Saimaannorpan suojelu on kunnia-asia suomalaisille, etenkin meille Saimaan rannalla kasvaneille. Toivon, että muutkin tuntevat samoin ja jättävät tänäkin talvena Saimaan rantakinokset rauhaan, Savonlinnasta kotoisin oleva julistuksen lukenut Kari Hietalahti sanoo.

Saimaa-katiska suojelee norppaa ja lohikaloja

Saimaannorppakanta on kasvanut hitaasti viime vuosikymmeninä. Norppia arvioidaan olevan tällä hetkellä 380–400 yksilöä.

Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen. Norppia uhkaavat muun muassa ihmisen aiheuttama häiriö, ilmastonmuutos ja kuoleminen kalaverkkoihin.

Soila Puurtinen

Kari Hietalahti tunnetaan intohimoisena kalastajana.
Kari Hietalahti tunnetaan intohimoisena kalastajana.

Kari Hietalahti on osallistunut saimaannorpan suojeluun kannustamalla kalastajia käyttämään norpalle turvallisia Saimaa-katiskoita, jotka on kehitetty luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen käynnistämässä hankkeessa.

Savonlinnalaislähtöinen Hietalahti julisti pesärauhan Mikkelissä Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämissä talkoissa, joissa hän opetti Saimaa-katiskoiden tekemistä yhdessä Juha Taskisen kanssa.

Saimaannorpan pesärauhan julistus

Saimaannorppa kaipaa rauhaa

Joulukuussa jäähän hengitysaukko.

Tammikuussa kinokseen lumipesä.

Helmikuussa Nestorinpäivänä

pesään poikanen.

Tuuli ja tuisku, kylmä ja pedot

eivät pääse lumipesän suojiin.

Ainoa uhka on ajattelemattomuus.

Se voi tehdä sukupuutosta totta.

Norppajäillä jättäkäämme

rantakinokset rauhaan,

kuuteille kodiksi, emoille imetyspesiksi.

Norppa säikkyy ääntämme,

ei tiedä vapaa-ajan kiireistämme.

Jo sen ymmärrämme,

rauha norpillemme.

Suojassa lumipesissään

jatkakoot norpat arvoistaan elämää.

Näillä sanoilla julistan Saimaan rannalla

saimaannorppien pesimärauhan

alkaneeksi tänä jääkautena.

Eläkää ja lisääntykää rauhassa.