Tiedätkö sinä, millä mallilla jäykkäkouristusrokotuksesi on? — Kovin moni ei ole asiasta perillä, ja siksi THL kampanjoi tetanusrokotuksen puolesta

THL kehottaa tarkistamaan jäykkäkouristusrokotteen voimassaolon erityisesti jos saa likaisia haavoja.

Katja Juurikko

Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan.
Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan.

Tiedätkö sinä, millä mallilla jäykkäkouristusrokotuksesi on? Hyvä jos tiedät, sillä kovin moni ei ole asiasta perillä. Tästä syystä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos kampanjoi parhaillaan radiossa jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen puolesta.

Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sen saa terveyskeskuksesta ilmaiseksi. Perusrokotesarja annetaan lapsille, mutta aikuisten on osattava ottaa rokote itse 20 vuoden välein.

Rokotetta tarjotaan 25-, 45- ja 65-vuotiaille aikuisille. Tätä vanhemmille tehosteväli on 10 vuotta.

Perheenperustamisiässä eli 25-vuotiaana tetanusrokotteen ohessa annetaan myös hinkuyskärokote. Sillä halutaan suojata lapsiperheitä hinkuyskältä, joka voi olla vauvaikäisille jopa hengenvaarallinen.

THL kehottaa tarkistamaan jäykkäkouristusrokotteen voimassaolon erityisesti jos saa likaisia haavoja. Jäykkäkouristuksen saa todennäköisimmin syvistä pistohaavoista, esimerkiksi, jos ruusunpiikki pistää syvälle tai eläin puree syvän haavan. Tetanusbakteeri lisääntyy hapettomassa tilassa. Bakteeri on yleinen maaperässä ja viihtyy itiönä lähes kaikilla pinnoilla.

THL:ssä mietitään parhaillaan, kuinka aikuisikäisiä voitaisiin kattavasti muistuttaa tetanusrokotteen uusimisen tarpeesta.

— Esimerkiksi puhelimeen tuleva muistutus voisi olla hyvä keino, aprikoi THL:n rokotuksista vastaava ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Monissa terveyskeskuksissa on jo käytössä muistutus, jossa asiakasta muistutetaan varatusta vastaanottoajasta päivä tai pari etukäteen. Henkilökohtainen muistutus voisi herättää paremmin kuin kaikille suunnattu kampanja.