Sunnuntaietu meni, kun aukioloajat vapautuivat: ”Pienen kaupan täytyy nyt löytää muita kilpailuvälineitä”

Kaupan liiton tuore selvitys kertoo, että aukiolojen vapautuminen kurittaa pieniä ruokakauppoja. Pertunmaan Karpalon kauppias toivoo lisää sääntelyn purkamista.

Tanja Rihu

Pertunmaan Karpaloon kilpailuetua tuo esimerkiksi palvelutiski. Kalan fileointi kuuluu kauppias Henry Erikssonin arkiaskareisiin.

Pertunmaan K-Market Karpalon kauppias Henry Eriksson allekirjoittaa Kaupan liiton tuoreen selvityksen, jonka mukaan aukioloaikojen vapautuminen kurittaa pieniä kauppoja.
- Isot voittivat ja pienet hävisivät. Sunnuntain aukiolo oli pienten kauppojen etu, joka menetettiin, Eriksson myöntää.

Eriksson on työskennellyt kaupan alalla K-ryhmässä reilut 30 vuotta ja kauppiaana seitsemän. Pertunmaalla Henry ja vaimo Kristiina Eriksson aloittivat syyskuun alussa.
Karpalon aukioloajat olivat laajat jo valmiiksi eikä uusi kauppias muuttanut niitä. Viikonloppuisin ovet menevät edelleen kiinni iltakuudelta.
- Pienen kaupan on löydettävä kilpailuetua muualta kuin aukioloajoista. Täytyy erottautua ja kehittää palveluita, Eriksson sanoo.

Kaupan liiton selvityksen mukaan yli 80 prosenttia päivittäistavarakaupoista kokee kilpailun kiristyneen aukioloaikojen vapauttamisen jälkeen. Pienet kaupat ja kioskit ovat menettäneet myyntiään.
Yhteensä 56 prosenttia päivittäistavarakaupoista pitää vapaita aukioloja aikaisempaa sääntelyä huonompana.
Eriksson on eri mieltä.
- Aukioloaikojen vapautuminen on hyvä muutos. Nyt jokainen voi päättää kaupan aukiolosta itse.

Kauppias toivoo, että kaupan alan sääntelyä puretaan lisää ja seuraavaksi vapautetaan tavaramyynti.
Eriksson viittaa alkoholijuomiin.
Vapaiden aukiolojen aikana monessa päivittäistavarakaupassa on aamulla ja illalla tunteja, jolloin ovet ovat auki, mutta alkoholimyynti on kiellettyä.
- Tilanne on ihan älytön, kun mökkiläinen tulee aikaisin aamulla kauppaan eikä saa ostaa samalla reissulla olutta, Eriksson päivittelee.

Kommentoidut