Mäntyharjun liikenneympyrään tulee uusi veistos — Ilkivaltaa kokenut kolmekätinen mies korvautuu Pajazzolla

Tiina Knaappila

Veistosta on kunnostettu  Taidekeskus Salmelaan kuuluvan Domanerin talon pihalla. Veistoksen paikka oli noin neljän vuoden ajan vedessä venevajan luona.
Veistosta on kunnostettu  Taidekeskus Salmelaan kuuluvan Domanerin talon pihalla. Veistoksen paikka oli noin neljän vuoden ajan vedessä venevajan luona.

Mäntyharjun keskustan kiertoliittymään siirretään lähipäivinä uusi veistos, Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikainen ja Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kertovat.

Mäntyharjun katukuvaan tuo väriä akateemikko Ernst-Mether Borgströmin veistos Pajazzo.

Kaunista kannataa ihmetellä ja antaa olla sen rauhassa.

Veistos on ollut esillä Taidekeskus Salmelan veistospuistossa Domanderin venevajan luona, josta se siirretään kiertoliittymään.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta niin itsenäisen Suomen synnystä kuin teoksen taiteilijan Mether-Borgströmin syntymästä. Ollikainen ja Hoikkala kertovat, että Pajazzo -veistos valikoitui itseoikeutetusti sijoitettavaksi kiertoliittymään juhlavuosien kunniaksi.

Veistoshanke liittyy Mäntyharjun kunnan ja Taidekeskus Salmelan yhteistyöhön. Kiertoliittymän veistos vaihdetaan 1—2 vuoden välein.

Kiertoliittymän edellinen taideteos, Pekka Kauhasen kolmekätinen mies Velj´Puol´, koki kovan kohtalon loppukesästä, kun se pudotettiin jalustaltaan ilkivaltaisesti. Jo sitä ennen patsaaseen oli ripusteltu muun muasa olutölkkejä, pyöränrengas ja punainen punainen pipo.

Sen jälkeen liikenneympyrän keskellä on nähty muun muassa paikallisin voimin spontaanisti toteutettua perfomanssia. Pariinkin kertaan ihminen on mennyt jalustalle esittämään liikennepoliisia ja viittilöimään liikenteelle.

Pajazzo-teos on tukevatekoinen, sillä se painaa Hoikkalan mukaan useita tonneja.

Salmela on saanut teoksen lahjoituksena.

— Taide on katsomista varten. Kaunista kannataa ihmetellä ja antaa olla sen rauhassa, Hoikkala muistuttaa.

Vuonna 1993 valmistuneen teoksen materiaalina on metalli, ja korkeutta sillä on 4,5 metriä. 

Tiina Knaappila

tso.jpg

Uusimmat uutiset