Pääministeri Sipilä on valmis kiirehtimään tiedustelulakeja, mutta etenisi kuitenkin maltilla

Pääministeri Juha Sipilä on oikeusministeri Antti Häkkäsen kanssa samoilla linjoilla perustuslain muuttamistavasta, mutta ei silti tee asiasta kynnyskysymystä. Sipilä ei ennakoi asiasta puolueiden välistä kiistaa.

Vesa Vuorela

Pääministeri Juha Sipilä vieraili tiistaina keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhasen vaali-iltamissa Juvalla. Kampanjakahveilla oli myös puolueen Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Kirsi Olkkonen.
Pääministeri Juha Sipilä vieraili tiistaina keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhasen vaali-iltamissa Juvalla. Kampanjakahveilla oli myös puolueen Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Kirsi Olkkonen.


Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on valmis hyväksymään ajatuksen siitä, että perustuslakia muutetaan kiireellisesti tiedustelulakien vuoksi.


Sipilä sanoo kuitenkin, että tämä etenemistie ei välttämättä ole kynnyskysymys.
— Asiasta vallitsee laaja poliittinen yksimielisyys, mutta katsotaan kuitenkin tilanne kaikessa rauhassa, sanoo Sipilä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) aikoo esittää hallitukselle tiedustelulakeihin liittyvän perustuslain muutoksen säätämistä kiireellisenä.
Häkkänen toi asian julki tiistaina antamassaan tiedotteessa.

Häkkäsen mukaan Suomen turvallisuustilanteen muutokset ja varautuminen kansallista turvallisuutta uhkaavaan toimintaan synnyttävät tilanteen, jossa perustuslakia on muutettava kiireellisesti.

Häkkänen perustelee Ylelle antamassaan lausunnossa tiedustelulakien kiirehtimistä lähinnä terrorismin uhalla. Hänen mukaansa viranomaisilla tulee olla laajemmat valtuudet terrori-iskujen torjumiseksi.
— Oikeusministeriö on katsonut, että kiireellisyyden edellytykset täyttyvät. Olen valmis tähän, mutta ei ole tappiokaan, jos niin ei tässä vaiheessa toimittaisi, sanoo Sipilä.

Sipilä haluaa asetelmasta maltillista keskustelua.
Kiireellisen menettelyn hyväksyminen vaatii viiden kuudesosan enemmistön eli 166 kansanedustajaa, joten esitys tarvitsee myös opposition edustajien tuen.


SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että SDP päättää kannastaan, kun tiedetään, mitä tiedustelulakien paketti loppujen lopuksi sisältää.

Sipilä sanoo, että hän ei odota kysymyksestä kiistaa puolueiden kesken.
— Tärkeintä on, että oppositiota on informoitu. Puolueet olivat viime viikolla koolla ja asiaa käytiin läpi. Odotan normaalia valmistelua eduskunnassa.


Sipilä korostaa muutenkin valiokuntakäsittelyä. Hän pitää tärkeänä, että uusi tiedusteluvaliokunta järjestäytyisi heti vuoden 2019 alussa.