Aivot tarvitsevat sekä työtä että lepoa

Aivoja voi aktivoida arkipäiväisillä asioilla. Luonnossa liikkuminen, sosiaaliset suhteet, hyvä ravitsemus sekä kulttuuriharrastukset tekevät aivoille hyvää.

Tuija Pauhu

Kyllikki Holma ja Esko Astikainen maalasivat vesiväreillä luontoaiheisia kuvia ammattiopiskelijoiden järjestämässä Aivohoitolassa Päiväpaikka Mariassa. Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston vanhustyön opettaja Paula Silvennoinen (kesk.) seurasi vieressä. Terveyden- ja kauneudenhoitopalveluita sekä muuta virikkeellistä toimintaa sisältänyt päivä järjestettiin Aivoviikon kunniaksi.

Parhaillaan menossa olevalla kansainvälisellä Aivoviikolla nostetaan esille aivoterveyteen liittyviä asioita.

Viikon teema on Aivoterveyttä läheltä.

Luonnossa liikkuminen, sosiaaliset suhteet, hyvä ravitsemus sekä kulttuuriharrastukset tekevät aivoille hyvää.

Aivojen aktivointi luo ja tehostaa aivojen hermosolujen eli neuronien välisiä yhteyksiä ja suojaa siten aivoja rappeutumiselta.

— Aivoista huolehtiminen ei ole mitään tähtitiedettä, vaan ihan arkipäiväisiä asioita. Aivot ovat kuin lihas, jota voi treenata. Jollekin se voi olla ristikoiden täyttämistä, joillekin kävelyä luonnossa. Jokainen voi löytää siihen omat tapansa, toteaa projektityöntekijä Satu Mehtonen.

Mehtonen työskentelee liikuntapainotteiseen muistikuntoutukseen keskittyvässä Limukutomo-kotikuntoutushankkeessa Savonlinnassa.

Pienet arjen valinnat ovat merkityksellisiä.

— Verenpaineen, kolesterolin ja sokeritasapainon pitäminen hyvällä tasolla vaikuttaa aivojen hyvinvointiin. Nykypäivänä ylipaino on monelle aikamoinen rasite. Tupakoinnin ja liiallisen alkoholinkäytön välttäminen ovat tietysti ihan perusjuttu, samoin riittävä uni.

Unessa aivojen energiavarastot täyttyvät ja muistirakenteet järjestäytyvät.

— Aktiivinen elämäntapa yleensäkin tekee hyvää aivoille, mutta aivot tarvitsevat myös hengähdyshetkiä. Nykypäivänä ihmisten elämä on kiireistä, ja kannattaa opetella välillä sulkemaan puhelin ja tietokone, antamaan aivoille oikeita lepohetkiä ilman melusaastetta.

Seija Gustavsson

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo