Leppä vastaa Taavitsaisen kysymykseen pentutehtailusta: Ostajien sinisilmäisyys on pahin pulma

Ministeriö selvittää koira- ja kissarekisterin perustamista.

All Over Press

Ostaja saattaa kokea pelastavansa koiran mutta samalla voi maahan tulla tartuntatauteja. 
Ostaja saattaa kokea pelastavansa koiran mutta samalla voi maahan tulla tartuntatauteja. 

Koirien pentutehtailua pyritään kitkemään kaikin keinoin, niin säädöksillä kuin viranomaisvalvonnalla, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Leppä painottaa ratkaisun avaimien olevan kuitenkin ostajien käsissä. Ministeriön arvion mukaan ongelmaa ylläpitää ostajien sinisilmäisyys.

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) teki äskettäin laittomasta lemmikkikaupasta kirjallisen kysymyksen Lepälle.

— Eläinlääkintöviranomaiset, poliisi, Tulli, verottaja ja oikeuslaitosten syyttäjät tekevät yhteistyötä ongelmien ratkaisemiseksi, ja yhteistyötä ollaan edelleen tehostamassa, toteaa Leppä.
— Haluan kuitenkin korostaa, että ostajien merkitys ulkomailta joko laillisesti tai laittomasti tuotujen koiranpentujen kaupassa on aivan olennainen.

Kirjallisessa kysymyksessään Taavitsainen tiedusteli, mitä ministeri aikoo tehdä kitkeäkseen Suomesta laittoman koirakaupan, koirien pentutehtailun ja lemmikkien salakuljetuksen ulkomailta sekä näihin liittyvät eläinsuojelurikokset.

Lisäksi Taavitsainen halusi tietää, miten Leppä aikoo edistää sitä, että koiranpentu hankittaisiin aina vastuulliselta kasvattajalta.

Luvaton tuontikoira voi olla terveysriski

Ministeri muistuttaa, ettei koiraa tule ostaa epäilyttävältä taholta tai ilman vaadittavia todistuksia.

— Pentutehtaista peräisin olevien ja mahdollisesti tartuntoja kantavien koirien ostaminen ei ole vastuullista toimintaa, vaikka ostaja itse kokisikin pelastavansa pennun. Tämä päinvastoin ylläpitää epäeettisen ja ihmisten ja eläinten terveyttä vaarantavan toiminnan jatkumista.

Ministeriöstä neuvotaan, että tietoa vastuullisen koirahankinnan tueksi tarjoavat Evira ja eläinsuojelujärjestöt.

Luvaton tuontikoira voi olla terveysriski. Maa- ja metsätalousministeriö on mukana rahoittamassa tutkimushanketta, jolla selvitetään maahantuotujen koirien terveydentilaa ja ihmisille mahdollisesti riskiä aiheuttavia tekijöitä.

Mahdollisia uhkia ovat raivotaudin ja myyräekinokokkiloisen leviäminen sekä antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien yleistyminen.

Myös koirien ja kissojen pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin mahdollisuutta selvitetään. Selvityshenkilön työ valmistuu syksyyn 2018 mennessä.