Etelä-Savoon on annettu pakkasvaroitus torstaille ja perjantaille – Torstaina pakkanen kiristyy iltaa kohden

Lähipäivinä on luvassa kireää pakkasta, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

Jaakko Avikainen

Loppuviikolla on syytä varautua kireisiin pakkasiin.
Loppuviikolla on syytä varautua kireisiin pakkasiin.

Ilmatieteen laitos on antanut pakkasvaroituksen Etelä-Savoon. Pakkasvaroitus annetaan, jos lämpötila tai pakkasen purevuusindeksi alittaa maan keskiosassa -25 astetta.

Lähipäivinä onkin luvassa kireää pakkasta, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

Keskiviikkona pilvisyys alkaa väistyä ja pakkanen kiristyä. Torstaina aamulla lämpötila on -25 asteen paikkeilla. Päivä on aurinkoinen, eikä ilma juuri lämpene.

Perjantain vastaisena yönä pakkasta on luvassa lähemmäs 30 astetta. Sen jälkeen ilma alkaa lämmetä, sillä pilvisyys lisääntyy perjantaina aamupäivän aikana.

Perjantaina illalla pakkasta on kuitenkin vielä 18–20 astetta.

Viikonloppuna sää lauhtuu.

–50 meni rikki Kittilässä

Tammikuussa 1999 Kittilän Pokassa mitattiin 51,5 astetta pakkasta. Se on Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian alin lämpötila. Tilasto ei kerro, tuuliko Pokassa tuolloin ja paljonko se mahdollisesti vaikutti vallitsevaan lämpötilaan.

Viime talvena tammikuun kylmin paikka löytyi Utsjoelta. Kevojärvellä mitattiin –38,8 astetta.

Ilmastonmuutos näkyy tilastoissa, sillä pakkaspäivistä huolimatta viime kalenterivuosi oli mittaushistorian lämpimin Suomessa ja maailmanlaajuisesti lämpimin tai toiseksi lämpimin koskaan.

Kova pakkanen aiheuttaa tunnetusti ongelmia liikenteessä. Hieman harvinaisempi ongelma sattui keskiviikkona, kun rahtilaiva ajautui karille Puumalassa teknisen häiriön takia.

Perinteiset muistutukset pakkasjaksojen alla ovat tulisijojen käyttöön ja jäätyneiden putkien sulattamiseen liittyvät. Ensimmäisessä kannattaa muistaa maltti ja jälkimmäisessä lvi-alan ammattilaisiin turvautuminen. Liian kova tulisijan lämmittäminen voi aiheuttaa tulipalon hormin rikkouduttua. Putkien sulattaminen esimerkiksi kuumailmapuhaltimella voi johtaa samaan tulokseen.

Termin tulipalopakkanen arvellaan viittaavan juuri kovilla pakkasilla lisääntyneisiin tulipaloihin.