Mikkelin musiikkijuhlat pääsevät viimein alkamaan – Helpottunut festivaalijohtaja Teemu Laasanen: "Nämä konsertit järjestetään vaikka yhdelle ihmiselle!"

Kesältä siirtynyt tapahtuma järjestetään kahdessa osassa syksyllä ja keväällä. Lippujen ennakkomyynti on ollut vaisua, mutta mikkeliläisyleisö on yllättänyt ennenkin.

Jari Asikainen

Mikkelin musiikkijuhlien avauskonsertissa esiintyy jazzpianisti Marion Petrescu. Kuva on kesältä 2018, jolloin hän esiintyi Pieksämäen kauppatorilla.
Mikkelin musiikkijuhlien avauskonsertissa esiintyy jazzpianisti Marion Petrescu. Kuva on kesältä 2018, jolloin hän esiintyi Pieksämäen kauppatorilla.

Koronaepidemian takia viime kesänä siirtyneet Mikkelin musiikkijuhlat alkavat perjantaina. Tapahtuman avaa From classic to jazz -konsertti Kulttuuritalo Tempossa. Sen päätähtenä esiintyy Grammy-palkittu pianisti Marian Petrescu trionsa kanssa.

Festivaalijohtaja Teemu Laasanen on huojentunut, että ensimmäinen konsertti päästään viimeinkin järjestämään.

– Tuntuu, että osa ihmisistä ei ole vielä valmis tulemaan konsertteihin. Vähän pelonsekainen tunnelma tuntuu olevan joka puolella.

Lippujen ennakkomyynti on ollut rauhallista. Laasanen toivoo, että mahdollisimman moni uskaltaisi lähteä konserttiin, vaikka sitten viime hetkellä.

– Mikkeliläisyleisöhän on perinteisesti sellainen, että se tekee lähtöpäätöksen ihan loppumetreillä.

Hän vakuuttaa, että Mikkelin musiikkijuhlilla on tehty kaikki mahdollinen, että yleisö voisi nauttia musiikista rauhallisin mielin: turvaväleistä huolehditaan, yleisöä ohjataan istumapaikoille mennen tullen, kasvomaskeja jaetaan ilmaiseksi ja käsidesiä on tarjolla.

Tempon perjantaisessa konsertissa yleisö istuu pienissä seurueissa pöytien ääressä. Ruokatarjoilua ei ole, mutta juotavaa tarjoillaan pöytiin, jotta baaritiskille ei synny jonoja.

Vaikka liput myisivät ennakkoon huonosti, konsertteja ei sen takia peruta.

– Nämä konsertit järjestetään vaikka yhdelle ihmiselle! Ne tulevat yleisöön, ketkä uskaltavat ja olemme iloisia jokaisesta.

Mikkelin musiikkijuhlat on jaettu kahteen osaan, loka–marraskuulle ja ensi maaliskuulle. Osa konserteista siirrettiin kesälle 2021.

Lokakuun toinen konsertti kuullaan sunnuntaina Mikkelin musiikkiopiston salissa. Suomalaisvirolainen pianisti Irina Zahharenkova esittää Beethovenin kolme viimeistä pianosonaattia.