Hallinto-oikeus selvittää, toimiko Mäntyharju tasa-arvoisesti lakkauttaessaan Toivolan koulun

Kyläkoulun oppilaiden vanhemmat ovat tehneet valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Pitäjänuutisten arkisto

Toivolan koulun vanhemmat perustelevat koulun jatkoa myös tiloihin tehdyillä saneerauksilla. Arkistokuva.
Toivolan koulun vanhemmat perustelevat koulun jatkoa myös tiloihin tehdyillä saneerauksilla. Arkistokuva.

Itä-Suomen hallinto-oikeus selvittää, syntyikö Mäntyharjun kunnan päätös lakkauttaa Toivolan kyläkoulu lain mukaisesti ja kuntalaisten kannalta yhdenvertaisesti.

Kunta teki maaliskuussa päätöksen siirtyä ensi lukukaudella yhden koulun malliin. Kouluverkosta harvennettiin pois Kirkonkylän ja Toivolan koulut. Jäljelle jäi yhtenäiskoulu.

Toivolan koulun oppilaiden vanhemmat ovat tehneet hallinto-oikeudelle kunnallisvalituksen päätöksestä. He katsovat, ettei oppilaita ja vanhempia ole kuultu riittävästi päätöksiä tehtäessä eikä heillä esimerkiksi ole ollut riittävästi aikaa reagoida kouluverkkokyselyyn.

Hallinto-oikeudelta on pyydetty kunnan päätökselle täytäntöönpanon kieltoa.

Mäntyharjussa sukeutui kouluverkkokeskustelu viime talven aikana, kun Kirkonkylän koulun remontti keskeytettiin kalliina ja kun oppilasmäärä todettiin kunnassa laskevaksi. Kirkonkylän koulun ohella keskusteluun nousi myös Toivolan koulu.

Armovuosi jäi yhden äänen päähän

Kouluverkosta päättäneessä kunnanvaltuuston kokouksessa osa valtuutetuista olisi antanut Toivolalle vielä yhden lukukauden, mutta äänin 14–13 valtuusto päätyi yhden koulun malliin.

Kunnallisvalituksen on tehnyt myös Toivolan Kylät ry, jolla on vuokrasopimus koulurakennuksessa olevasta kuntosalista.

Kunnanhallitus käsittelee lausuntoa hallinto-oikeudelle maanantaina. Kunta katsoo, että huoltajilla on ollut riittävä mahdollisuus vaikuttaa asiassa ja että tiedottaminen on hoidettu sopivalla tavalla. Kyläyhdistystä kunta ei pidä asianosaisena.