Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella on todettu koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos – "Virusmuunnostapauksia voi löytyä vielä lisää"

Tapaus liittyy tartuntaketjuun, joka alkoi Helsingin ja Savonlinnan välisellä bussimatkalla tammikuussa. Myös ketjun muita testinäytteitä on lähetetty sekvensoitavaksi.

Mirja Hussain

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin alueella on havaittu eteläafrikkalainen virusmuunnos yhdellä henkilöllä. Virusmuunnos on todettu THL:n sekvenssoinneissa, Sosteri tiedottaa.

Virusmuunnos on havaittu Itä-Savon alueella paljon koronavirustartuntoja aiheuttaneessa ryvästymässä, joka sai alkunsa bussimatkalla 26. tammikuuta välillä Helsinki–Savonlinna. Virusmuunnos on todettu toistaiseksi bussiketjuun liittyen yhdellä henkilöllä.

– Samaan tartuntaketjuun liittyen myös muita testinäytteitä on lähetetty sekvensoitavaksi. Onkin todennäköistä, että virusmuunnostapauksia voi löytyä vielä lisää sekvensointien valmistuessa, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo lehdistötiedotteessa.

Sosterin tiedotteen mukaan kaiken kaikkiaan tartuntaketjussa on todettu 56 jatkotartuntaa Sosterin testaamana. Iso osa jatkotartunnoista liittyy Punkaharjulla toimivaan Itä-Karjalan kansanopistoon.

Muiden sairaanhoitopiirien alueilla tartuntoja on samaan bussimatkaketjuun liittyen todettu yhteensä tähän mennessä kahdeksan.

– Bussiketjussa tartunnat tapahtuivat hyvin herkästi, joten virusmuunnoksen löytyminen ei ole yllätys. Virusmuunnosmahdollisuuteen on tartunnanjäljityksen aikana varauduttu normaalitoimien lisäksi esimerkiksi testaamalla oireettomia ja altistuneita laajasti sekä pidemmillä eristysajoilla, Luukkonen sanoo tiedotteessa.

Tartuntaketju on näillä toimilla saatu alueella rauhoittumaan. Karanteenin ulkopuolisia tartuntoja ei ole enää tullut.