Mikkelin salmonellaepäilystä toistaiseksi kourallinen soittoja oireilijoilta

Jos salmonellan tartuntalähde on viime viikolla toimitetussa ruoassa, pitäisi sairastuneiden oireiden jo olla alkaneet.

Salmonellatartunnan oire on esimerkiksi kuume. Arkistokuva.
Salmonellatartunnan oire on esimerkiksi kuume. Arkistokuva.

Kymmenen oireilijaa on tähän mennessä ottanut yhteyttä Essoteen Mikkelin salmonellaepäilyyn liittyen. Mikkelin kaupunki tiedotti torstaina kahdesta salmonellatartunnasta.

– Oireilijat testataan, mutta tulosten saamisessa kestää pieni hetki, kertoo Essoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Hans Gärdström.

Varmistetut tartunnat on havaittu Mikkelin kantakaupunkialueella ja ne saattavat liittyä Mikkelin kaupungin keskuskeittiöstä viime viikolla toimitettuun ruokaan.

– Se on vain yksi mahdollisuus. Tartunnat voivat vallan hyvin johtua muustakin syystä. Kun tartuntoja oli kuitenkin kaksi, halusimme selvittää asiaa, Gärdström kertoo.

Gärdström vakuuttaa, että salmonellaa ei silti ole valtoimenaan liikkeellä. Paniikkiin ei siis ole syytä, vaikka lievistäkin oireista on syytä ilmoittaa asian selvittämiseksi.

– Salmonella voi lieväoireisena hävitä ilman hoitoakin. Tiedotimme asiasta, jotta ihmiset tarkkailisivat oireitaan ja ottaisivat meihin yhteyttä, Gärdström sanoo.

Salmonellatartunnan yleisimpiä oireita ovat ripuli ja kuume. Tartunta leviää ensi sijassa ruoan välityksellä eikä tartu herkästi ihmisestä toiseen.

Oireet todennäköisesti jo alkaneet

Taudin lähteeksi epäiltyä ruokaa on toimitettu Mikkelin kantakaupungin päiväkoteihin, ryhmäperhepäivähoitoon, kouluihin, virastotalolle ja Essoten palvelutaloille. Oireita saattaa ilmetä henkilöillä, jotka ovat ruokailleet mainituissa paikoissa viime viikolla maanantain ja perjantain välisenä aikana 23.–27. marraskuuta.

Oireita saaneita henkilöitä pyydetään ottamaan yhteyttä Essoten päivystysapuun numeroon 116 117.

Jos salmonellan tartuntalähde on viime viikolla toimitetussa ruoassa, pitäisi sairastuneiden oireiden jo olla alkaneet.

– Jos ensi viikolla tulee oireita, niin ne eivät todennäköisesti johdu tästä, Gärdström toteaa.

Keskuskeittiön omavalvontanäytteet on lähetetty laboratorioon tutkittavaksi. Alustavia tuloksia on luvassa perjantaina iltapäivällä.