Muista suojautua auringolta

Syöpäyhdistyksen mukaan 95 prosenttia ihosyövistä voitaisiin estää suojautumalla auringolta. Varjossa oleminen ja pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ovat paras keino suojautua UV-säteilyltä.

Tiina Mansikka

Auringonsuojavoiteen suojakertoimen pitäisi olla yli 30.

Auringonvalo hellii ihoa ja on välttämätöntä D-vitamiinin muodostamiselle. Auringon kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen, syöpäyhdistys muistuttaa.

Ihon palaminen ja suuri määrä UV-säteilyä lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

— Varjossa oleminen ja vaatteet ovat tärkeimmät suojautumiskeinot, sanoo Saimaan Syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Liisa Kautto tiedotteessa.

Lasten ihon suojaaminen on erityisen tärkeää, sillä pienten lasten iho ei suojaa UV-säteilyltä yhtä hyvin kuin aikuisten iho.

Jos lapset oppivat hakeutumaan varjoon ja suojautumaan liialta paisteelta pienestä pitäen, he oppivat suojautumaan paremmin auringolta läpi elämän, syöpäyhdistys neuvoo.

Aurinkorasva on hyvä keino suojautua, jos varjossa oleminen ja pitkähihaisten paitojen ja pitkälahkeisten housujen käyttäminen ei ole mahdollista. Aurinkorasvan suojakertoimen pitäisi olla vähintään 30.

Hyvä perussääntö on laittaa aurinkorasvaa enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta. Aurinkorasvaa pitäisi laittaa puolisen tuntia ennen aurinkoon menemistä ja sitä kannattaa lisätä hikoilemisen ja jokaisen uimakerran jälkeen.

Ohjeet auringolta suojautumiseen

1. Vetäydy varjoon.

2. Suojaudu vaatteilla ja käytä hattua.

3. Käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin yli 30.

4. Suojaa silmäsi aurinkolaseilla.

5. Vältä kesäisin auringossa oleskelua kello 11—15.

Lähde: Saimaan syöpäyhdistys

 

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet