Pitkän kielen yo-kokeen aloitus viivästyi Mikkelin lukioissa lähes tunnin — Uusi koe vietiin lyseon tiloihin autolla muistitikulla

Apulaisrehtorin mukaan opiskelijat pysyivät viivästyksestä huolimatta rauhallisina. Ongelma johtui todennäköisesti viallisesta tiedostosta.

Risto Hämäläinen

Mikkelin lukiossa oli keskiviikkona teknisiä ongelmia ylioppilaskirjoituksissa.
Mikkelin lukiossa oli keskiviikkona teknisiä ongelmia ylioppilaskirjoituksissa.

Mikkelin lukiossa kärsittiin keskiviikon ylioppilaskirjoituksissa teknisistä ongelmista. Ongelmien takia pitkän kielen kokeet alkoivat lähes tunnin myöhässä.

Viivästys koski noin 180 opiskelijaa Mikkelin lukiosta, Ristiinan lukiosta ja Mikkelin etä- ja aikuislukiosta.

Mikkelin lukion apulaisrehtorin Erkki Salmelan mukaan ongelma johtui todennäköisesti viallisesta tiedostosta. Koepaketissa oli mukana kymmenen eri koetta eli englannin, ranskan, espanjan, saksan ja venäjän pitkien oppimäärien kokeet suomen- ja ruotsinkielisinä.

— Kaikki oli valmisteltu hyvin ja kaikki oli vielä tiistaina kunnossa. Kun latasin koetiedostoa aamulla ennen yhdeksää, se ei auennut. Tiedosto herjasi ruotsinkielisen kokeen kohdalla, Salmela kertoo.

Kokeen piti alkaa yhdeksältä. Salmela soitti lukion ATK-tuen paikalle. Lopulta hän soitti myös ylioppilastutkintolautakuntaan, jossa tukihenkilö teki Mikkelin lukiolle uuden koepaketin, jossa ruotsinkielistä koetta ei ollut. Sitä ei Mikkelissä edes tarvittu.

— Sitten tiedosto toimi hienosti, Salmela sanoo.

Opiskelijat pysyivät rauhallisina

Mikkelin lukiolla päästiin lopulta aloittamaan pitkän kielen koe kello 9.42. Pitkiä kieliä kirjoitettiin myös lyseon tiloissa, jonne uusi koepaketti vietiin muistitikulla autolla. Siellä koe päästiin aloittamaan kello 9.58.

Ylioppilaskoe on muutenkin jännittävä tilanne eivätkä opiskelijat kaipaa siihen ylimääräistä säätöä. — Erkki Salmela

Salmelan mukaan opiskelijat pysyivät viivytyksestä huolimatta rauhallisina. He saivat menetetyn ajan takaisin eli saivat käyttää pitkän kielen kokeen tekemiseen kuusi tuntia aikaa, kuten muutkin.

Salmela laittoi ylioppilastutkintolautakunnalle vikailmoitusviestin, jossa kertoi tilanteesta. Hän ei vielä osaa arvioida, voivatko opiskelijat saada kokeen aloituksen viivästymisen takia hyvityspisteitä.

— Laitoin sekä oppilaille että heidän vanhemmilleen pahoitteluviestin tilanteesta. Ylioppilaskoe on muutenkin jännittävä tilanne eivätkä opiskelijat kaipaa siihen ylimääräistä säätöä, Salmela sanoo.

Yo-kirjoitukset jatkuvat reaalilla

Mikkelin lukiossa ylioppilaskoeympäristö on virtuaalisella palvelimella eli palvelinta ei käynnistetä USB-tikulta, kuten pienemmissä lukioissa.

Salmela luottaa edelleen tekniikkaan.

— Meillä on luotto laitteistoon. Se on testattu ja se toimii kyllä. Esimerkiksi maanantain äidinkielen koe toimi hyvin, Salmela sanoo.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat perjantaina reaalilla. Salmelan mukaan kaiken pitäisi olla kunnossa reaalikoetta varten.

— Torstaina harjoitellaan ja perjantaina on varsinainen koe, hän sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Mikkeli.

Luetuimmat