Energiaomistuksen ratkaisut lykkääntyvät – Esen vähemmistöosuuden myynti ei saa kannatusta, mutta Capmanin kanssa voisi neuvotella

Etenemismallit jakavat päättäjien kantoja. Mikkelin omaa energiayhtiötä ei haluta lohkoa.

Vesa Vuorela

Ese Oy on Mikkelin kaupungin omistama energiayhtiö. Yhtiön vähemmistöosuuden myynti ei juurikaan saa kannatusta päättäjien parissa.
Ese Oy on Mikkelin kaupungin omistama energiayhtiö. Yhtiön vähemmistöosuuden myynti ei juurikaan saa kannatusta päättäjien parissa.

Mikkelin kaupungin luottamusjohto ei vielä maanantaina päättänyt mitään energiayhtiöiden omistusta koskevista linjauksista.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina omistusjärjestelyjä, mutta jätti koko paketin pöydälle. Lykkäyksen syy on lähinnä se, että siirtämisellä kaikki luottamushenkilöt saavat mahdollisuuden asian puntarointiin.

Maanantaina oli kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen energiaomistusta koskeva valtuuston iltakoulu, josta sovittiin jo etukäteen. Hallitus ei siten lähtenyt tekemään linjauksia ennen kuin kokonaisuus oli kierrätetty valtuuston kautta.

Pöydälle jättäminen ei ollut ihan yksimielinen asia, vaan siitä piti hallituksessa äänestää.

Jarno Strengell (sd.) esitti Olli Miettisen (kok.), Soile Kuitusen (sd.) ja Jyrki Koivikon (kok.) kannattamana, että asia jää pöydälle ja että käsittely jatkuu 18. tammikuuta.

Asian käsittelyn jatkamista kannattivat keskusta, vihreät ja kristillisdemokraatit.

Äänestyksessä paketti jäi pöydälle äänin 6–5.

Kannat jakautuvat

Kaupunginhallituksen maanantain kokouksen esityslistalla oli lähtökohtana kaupunginjohtaja Timo Halosen muotoilema esitys, jonka mukaan kaupunki aloittaa valmistelut oman energiayhtiönsä Etelä-Savon energia Oy:n (Ese) vähemmistöosuuden myymiseksi ulkopuoliselle sijoittajalle.

Halosen esitys perustui asiaa valmistelleen energiatyöryhmän yksimieliseen esitykseen.

Kuitenkin jo viime viikon lopulla ryhmän suosituksen tultua julki ensimmäiset kommentit hylkäsivät esityksen.

Osa valtuuston poliittisista ryhmistä oli koolla viikonvaihteessa. Esen vähemmistöosuuden myymistä vastaan ovat ennen muuta SDP ja kokoomus.

Keskusta puolestaan katsotaan olevan valmis kannattamaan maakunnallisen yhtiön perustamista, mikä tarkoittaa Esen ja maakunnallisen energiayhtiön Suur-Savon sähkö Oy:n (SSS) fuusiota.

Energiatyöryhmässä luottamushenkilöitä edustivat viime vaiheessa valtuutetut Markku Kakriainen (kesk.) ja Olli Miettinen sekä valtuutettu, hallituksen jäsen Soile Kuitunen.

Kuitunen irtaantui energiatyöryhmän esityksestä SDP:n sunnuntai-illan ryhmäkokouksessa. Samoin teki Miettinen kokoomusryhmän kokouksessa.

Energiaryhmän esityksen takana luottamushenkilöistä oli viikonvaihteen jälkeen vain Kakriainen. Tosin myös hän sanoo, että jokin muukin malli sopii.

SDP on valmis tukemaan mallia, joka perustuu SSS:n osakkeiden uuteen omistusjärjestelyyn. Tämä on myös yksi energiaryhmän puolesta tusinasta esitysmalleista.

Menettely olisi se, että Suur-Savon sähkön osakeomistus järjestetään sijoitusyhtiö Capmanin ja Savonrannan Sampo Oy:n kanssa.

Capman omistaa Savonranta Sampo Oy:n, jolla on SSS:n osakkeita 405 kappaletta.

Äänestyksessä paketti jäi pöydälle äänin 6–5.

SDP esittää, että kaupunki käynnistää keskustelut ja neuvottelut kuntaomistajien suuntaan Capman-holding-yhtiön perustamiseksi.

"Poliittinen tahtotila"

Tätä mallia kohti on lähentynyt myös kokoomus.

Esen vähemmistöosuuden myynti ei saa kokoomuksen tukea. Mieluummin tulee tarkastella SSS:n osakkeiden uusjärjestelyä.

Miettinen sanoo, että Esen osamyyntiä ei tyrmätä, mutta mallien järjestystä vain muutetaan,

Miettinen arvioi omana kantanaan, että "poliittinen tahtotila on SSS:n osakkeiden järjestelyn kannalla".

– Ei kannata ajaa sellaista, joka ei etene, sanoo Miettinen.

Kakriainen on energiatyöryhmän esityksen takana, mutta sanoo, että edetä voidaan myös SSS:n osakkeiden uusjärjestelyllä.

– Ei kannata ajaa umpikujaan. Toivottavasti poliittiset ryhmät neuvottelevat yhteisen ratkaisun, sanoo Kakriainen.

Keskustassa on tiettävästi halua perustaa maakunnallinen yhtiö, jota on esittänyt myös SSS:n johto.

Kakriainen sanoo, että hän ei ole yhtiöfuusion kannalla. Hän muistuttaa, että malli kaatui jo aikoinaan kerran, eivätkä kaupungin näkökulmat saaneet tukea nyt viimeisimmissäkään neuvotteluissa.

– Ei tällä rakenteella, jos kerran SSS ei ole valmis muuttamaan yhtiöjärjestystä ja äänileikkurimallia.

– Työryhmä ei saanut esityksensä valmisteluvaiheessa kaupungin peruskysymyksiin vastauksia.

Mikkeli ei osta Pertunmaan osakkeita

Mikkeli on suunnitellut energiaomistuksensa muuttamista saadakseen tuloja taseen alijäämien kattamiseen.

Alijäämiä on nyt runsaat 40 miljoonaa euroa. Kaupunki on laskenut, että energiaomistuksen ratkaisuilla voidaan päästä 70 miljoonan euron myyntivoittoon.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina myös Pertunmaan kunnan esityksen SSS:n osakkeiden myymisestä.

Pertunmaa on asettanut myyntiin 200 kappaletta osakkeita taloutensa tasapainottamiseksi. Kunnan hintapyyntö on 7 000 euroa osakkeelta.

Kaupunginhallitus totesi, että kaupunki "ei ole kiinnostunut ostamaan osakkeita myyntitarjouksen mukaisella hinnalla".