Kaupat virittäytyvät jo joulutunnelmaan — Joulumakeiset, glögit ja joulukoristeet ovat ilmestyneet kauppoihin

Jouluherkut maistuvat jo joulua edeltävinä juhlapyhinä. Iltojen pimetessä jouluvalot ja kynttilälyhdyt tuovat valoa pihoihin.

Vesa Vuorela

Erja Hämäläinen tunnustaa olevansa oikea jouluihminen. Hän kirjoittaa  joulukortit hyvissä ajoin ja aloittaa muutkin jouluvalmistelut niin, ettei mikään jää varmasti viime tippaan.
Erja Hämäläinen tunnustaa olevansa oikea jouluihminen. Hän kirjoittaa  joulukortit hyvissä ajoin ja aloittaa muutkin jouluvalmistelut niin, ettei mikään jää varmasti viime tippaan.

Jouluun on enää vielä kaksi kuukautta, mutta joulutuotteet ovat jo ilmestyneet kauppoihin.

Erja Hämäläinen ei jätä jouluvalmisteluja viime tippaan. Sunnuntaina Hämäläinen valkkasi Mikkelissä tavaratalo Prisman joulukorttivalikoimasta parhaat päältä.

 — Kirjoitan joulukortit ja aloitan muutenkin jouluvalmistelut hyvissä ajoin. On niin kiva, kun kaupoissa on jo tässä vaiheessa paljon kaikenlaista joulutavaraa.

Prismassa joulusuklaat ja makeiset ovat olleet näyttävästi esillä jo koko lokakuun ajan samoin kuin kausi- ja jouluvalot.

— Pimeneviin iltoihin halutaan valoa erilaisilla valosarjoilla ja kynttilälyhdyillä. Myös joulukalenterit, joulukoristeet ja kodin tekstiilit ovat jo esillä, kertoo myyntipäällikkö Heli Wilska.

Perheen pienimmät pääsevät virittäytymään joulun odotukseen vaikkapa selailemalla lelukuvastoja.

Joulumusiikin aika ei vielä ole

Kauppojen hyllyjä täytetään joulutuotteilla lokakuusta lähtien, vaikka asiakkaiden ostoskärryihin ne eivät vielä viikkoihin päätyisikään.

Tavaratalo Hong Kongissa Mikkelissä jouluvalosarjat ja kynttilälyhdyt ovat olleet myynnissä jo viikkoja. Näkyvillä ovat myös joulukoristeet, -kortit ja -paperit.

— Vielä ei todellakaan ole kuumin sesonki, mutta kun saadaan lumipeite maahan, niin varmasti vauhti kiihtyy, uskoo myymälänhoitaja Kimmo Halonen.

Joulumusiikkia asiakkaat joutuvat vielä odottamaan.

— Perinteisesti joulumusiikin soittaminen liikkeissä aloitetaan vasta marras- joulukuun vaihteessa, kertoo Halonen.

Kaupan liiton edunvalvontajohtajan Tuula Loikkasen mukaan joulusesongin aloituksesta ei voida kuitenkaan vielä puhua, vaikka jouluaiheisia tuotteita jo kaupoissa näkyy.

 —  Enemmänkin kyse on vasta markkinoinnista ja kuluttajien herättelystä. Periaatteessahan ei ole mitään rajaa, milloin joulutuotteiden myynnin voi aloittaa.

Joulumakeiset maistuvat ennen jouluakin

Keskon osto- ja myyntijohtajan Aki Erkkilän mukaan joulumakeisten myynnillä ei ole edes tarkoitus kattaa pelkästään joulua, vaan jo sitä edeltävät juhlapyhät. 

— Joulusuklaat tuodaan kauppoihin jo lokakuussa, jotta asiakkaat ehtivät nähdä valikoiman ennen pyhäinpäivää. Pyhäinpäivänä, isänpäivänä ja itsenäisyyspäivänä herkutellaan jo joulumakeisilla ja muilla sen kaltaisilla herkuilla.

S-ryhmän valikoimajohtajan Antti Oksan mukaan on myös niitä kuluttajia, jotka ostavat joulutuotteita lokakuussa. Aiheesta käydään joka vuosi keskustelua ja osaa asia myös huvittaa. Kolikolla on toinenkin puoli.

— Löytyy myös niitä kuluttajia, joille joulutuotteiden saapuminen lokakuussa on tosi odotettua. Esimerkiksi pikkujoulukauden alkaessa halutaan virittäytyä joulutunnelmaan.

Loikkasen mukaan syksyn vaisut kuukaudet vaikuttavat myös siihen, että kaupat panevat joulutuotteet esille. Kaupan alalla syyskuu ja lokakuu ovat hiljaisia vuodenaikoja. Siksi joulutuotteita on esillä varhaisessa vaiheessa.