Taidemuseo ei tule siilotontille — rakennuspaikka menee yksityiselle investoijalle

Mikkelin taidemuseo pysyy Graniittitalossa, joka saneerataan. Siilokulmauksen rakentaminen etenee niin, että mukaan tulee kolmas yksityinen investoija. Nimeä ei vielä kerrota julkisuuteen.

Vesa Vuorela

Taidemuseo pysyy Graniittitalossa. Talo peruskorjataan ja sen sisäpihalle tulee lisärakennus. Mikkeli pysäyttää talon myynnin ja aloittaa hankesuunnittelun. Toteutus vienee 3–4 vuotta.
Taidemuseo pysyy Graniittitalossa. Talo peruskorjataan ja sen sisäpihalle tulee lisärakennus. Mikkeli pysäyttää talon myynnin ja aloittaa hankesuunnittelun. Toteutus vienee 3–4 vuotta.

Mikkelin siilotontin ja taidemuseon paketista on syntymässä kokonaan uudenlainen ratkaisu.
Uutta taidemuseota ei rakennetakaan siilotontille, vaan museo pysyy edelleen Graniittitalossa, joka peruskorjataan.
Museon suunnitellulle paikalle siilokulmaukseen tulee jotain muuta toimintaa, jossa rahoittajana on yksityinen investori. Tämän nimeä ei vielä kerrota julkisuuteen, koska osapuolten välinen sopimus on allekirjoittamatta.

Paketin päätöksiä ei muodollisesti ole vielä, mutta poliittinen linjaus on olemassa.
Kaupunginvaltuuston poliittisten ryhmien ryhmäpuheenjohtajat ovat luonnostelleet linjaratkaisun, jonka pohjalta kaupunki aikoo nyt edetä. Päätökset tehdään toukokuun valtuustossa.

Mannerheimintien ja Raatihuoneenkadun kulmauksen siilotontille on ollut määrä tulla Esper Care Oy:n hoivatalo, siilojen paikalle JL-rakentajat Oy:n toteuttama asuinkerrostalo sekä näiden väliin uusi taidemuseo.
Hoivatalon ja asuinkerrostalon suunnitelma on ollut edelleen voimassa, mutta koko talven väännetty taidemuseohanke oli ajautumassa umpikujaan.
Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat neuvotelleet tilanteesta useaan otteeseen, sillä oli näkyvissä, että siilokulman museo ei saa tarpeeksi kannatusta.

Poliittisia neuvotteluja vetänyt keskustan ryhmäpuheenjohtaja Heikki Nykänen sanoo, että asiassa ei käytetty niin sanottua poliittista ohjausta, vaan että ryhmäpuheenjohtajat olivat valmistelun apuna hakemassa konsensusta.
— Olemme myös tiedostaneet taidemuseon korjaustarpeet ja huolen mahdollisista sisäilmaongelmista. Se ei unohdu, vaikka uutta taidemuseota ei nyt rakenneta.

Siilokulmauksen uuden osapuolen nimi tai asema on toistaiseksi salaisuus.
Kaupunginjohtaja Timo Halonen ei paljasta, kenestä on kyse. Tämä tulee julki, kun esisopimuksen kaltainen sopimus on allekirjoitettu.
Kaupunki ei ole enää mukana tontin rakentamisessa, vaan koko kulmaus toteutetaan yksityisenä investointina.

Siilotontin maankäytön muuttuminen ja Graniittitalon remontti tietävät koko taidemuseohankkeen lykkääntymistä usealla vuodelle.
Halonen sanoo, että edessä on yhden tai kahden vuoden aikalisä.
— Museohankkeessa puhutaan 3—4 vuoden toteutuksesta. Nykyisen museokiinteistön ongelmat ovat tiedossa, mutta niiden kanssa on elettävä tai tehtävä väliaikaisia ratkaisuja, jotta pääsemme välivaiheen yli.

Museon poistamista siilokulmauksesta ja Graniittitalon peruskorjausta ei Halosen mukaan voi nähdä mitenkään talousratkaisuna. Jos museo olisi sijoitettu siilotontille, kustannukset liikkuisivat 6—6,5 miljoonan euron tienoilla.
— Graniittitalon peruskorjaus ja lisärakennus maksavat saman verran. Tässä on edetty enemmän identiteetti- ja muilla arvoilla.

Museotoimenjohtaja Matti Karttunen ei ole erityisen tyytyväinen uuteen käänteeseen.
— Kyllä tämä oli järkytys meille. Henkilöstö on pettynyt.
Karttusen mukaan Graniittitalon remontilla ja lisärakennuksella ei saada tyydyttävää museokonseptia aikaiseksi.
Hänen mukaansa olisi ollut parempi aloittaa puhtaalta pöydältä sen sijaan, että saneerataan taloa, jota ei ole suunniteltu museoksi.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.