Rahtialus Helga ajautui karille Puumalassa – Jatkaa nyt matkaansa normaalisti

Rahtialus Helga on liikenteessä raakapuulastin kanssa.

Tuija Pauhu

Savonlinnalaisvarustamo Mopro Oy:n rahtialus Helga on parhaillaan karilla Puumalassa. Arkistokuva.
Savonlinnalaisvarustamo Mopro Oy:n rahtialus Helga on parhaillaan karilla Puumalassa. Arkistokuva.

Liki 80 metriä pitkä rahtialus Helga ajautui karille varhain keskiviikkoaamuna. Onnettomuuspaikka on Pahikanluodon kohdalla Puumalassa. Helga kuuluu savonlinnalaisen varustamon Mopro Oy:n laivastoon. Aluksessa oli lastina noin 2000 tonnia raakapuuta.

Karilleajo tapahtui, kun alukseen tuli tekninen häiriö jäätymisen seurauksena. Tuuli työnsi kapealla väylällä ohjauskyvyttömän aluksen karille.

Aluksessa ei ole havaittu vuotoja. Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Markku Mäkelä kertoo tilannetta tarkkailtavan.

Haverissa ei tapahtunut henkilövahinkoja.

Juha Rika

6904540.jpg

Pelastuslaitoksen yksiköiden lisäksi paikalla oli jäänmurtajahinaaja. Mäkelän mukaan tilanteen jatkoselvittäminen on merenkulun tarkastajan vastuulla. Tarkastaja myös ohjeistaa mahdollisen sukeltajatarkastuksen ja karilta irrottamisen.

Operatiivinen johtaja Antti Makkonen Mopro Oy:stä kertoo, että laivan tekniikan jäätyminen on ei ole poikkeuksellista, vaikkei ihan jokavuotista.

– Paineilmajärjestelmään voi kertyä kosteutta, joka saattaa kovalla pakkasella jäätyä. Talvi aiheuttaa kaikenlaista ja tekniset viat ovat aina mahdollisia, hän toteaa.

– Alus ajautui karille hyvin hitaalla vauhdilla, joten suurempaa vaaratilannetta ei syntynyt. Pakkasta oli aamulla Puumalassa yli kymmenen astetta.

Aluksen vauriot ja tilanne tarkastettiin sukeltamalla. Sukeltaja ottaa laivan pohjasta kuvia, joista nähdään, miten tilanteessa kannattaa edetä.

Makkosen mukaan merenkuluntarkastaja ei ole menossa paikanpäälle Puumalaan, vaan häntä konsultoidaan puhelimitse.

– Näkisin, että vika yritetään korjata siellä paikan päällä.

Aluksessa on paikalla viiden hengen miehistö. He odottavat tilanteen selviämistä aluksella.

Mopro Oy:n toimitusjohtaja Olavi Tyrsky kertoi keskiviikko-iltana, että alus lähti karilta itsekseen ja on jo matkalla kohti etelää raakapuulastinsa kanssa.

– Alukseen ei tullut vaurioita ja se voi jatkaa matkaansa täysin normaalisti, Tyrsky kertoo.

Juttuun vaihdettu kuva kello 9.01 ja lisätty tieto siitä, että Helga kuuluu savonlinnalaisen Mopro Oy:n laivastoon. Juttuun lisätty kello 10.35 Mopron operatiivisen johtajan kommentit. Juttuun lisätty kello 12.42 kartta onnettomuuspaikasta. Lisätty kello 20.42 Olavi Tyrskyn kommentti ja tieto siitä, että Helga on saatu irti karilta sekä muokattu otsikkoa.

Juttua korjattu 14.1. klo 8.29: Korjattu tieto raakapuulastin määrästä. Aluksessa oli lastina noin 2000 tonnia raakapuuta.