Verenpunainen kuu nousee taivaalle perjantaina: ”Tämä pimennys on erityinen”, sanoo Mikkelin Ursan puheenjohtaja

Pimennystä voidaan seurata koko maassa sään niin salliessa. Mikkelin Ursan puheenjohtajan mukaan pimennystä kannattaa katsoa mahdollisimman korkealta kukkulalta tai esteettömältä katselupaikalta.

Aki Taavitsainen

Kuu näyttää täydellisen kuunpimennyksen aikaan tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma.
Kuu näyttää täydellisen kuunpimennyksen aikaan tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma.

Tulevana perjantai-iltana näkyy täydellinen kuunpimennys, kertoo Mikkelin Ursan puheenjohtaja Aki Taavitsainen. Pimennystä voidaan seurata koko maassa sään niin salliessa.

Taavitsaisen mukaan tämä pimennys on erityinen, koska täydellisen kuunpimennyksen vaihe on tämän vuosisadan toiseksi pisin ja se kestää jopa tunnin ja 43 minuuttia.

Kuunpimennys on hyvin hidas tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Mikkelissä kuu nousee kaakosta kesken pimennysvaiheen eli noin klo 22.00. Täydellinen pimennys alkaa klo 22.30 kuun kuljettua kokonaan maapallon täysvarjoon. Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan klo 23.22.
Kuu näyttää tällöin tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma.

— Täydellistä kuunpimennystä voi katsella hyvin paljain silmin tai vaikkapa mökkikiikareilla, Taavitsainen opastaa.

Taavitsaisen mukaan pimennystä kannattaa katsoa mahdollisimman korkealta kukkulalta tai esteettömältä katselupaikalta. Hyviä katselupaikkoja ovat järven ranta tai pellon aukea. Pimentynyt kuu on melko matalalla, joten katse kannattaa suunnata eteläiseen horisonttiin.

Täydellinen pimennys päättyy klo 00.13, kun kuu lipuu jälleen maapallon puolivarjoon ja pois. Koko pimennys on ohitse klo 02.29.

Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa 21.1.2019.