Mikkeliläinen Teemu Suojarinne ei omista autoa — Kysyimme gallupissa, mihin tekoihin ihmiset ovat valmiita ilmastonmuutoksen hidastamiseksi

llmastonmuutos puhuttaa sekä päättäjiä että tavallisia kansalaisia. Viime vuosi oli alustavien tietojen mukaan mittaushistorian lämpimin.

Kari Toiviainen

Teemu Suojarinne ei ole ilmastonmuutoksen takia menettänyt yöuniaan, mutta hänen ilmastotekonsa se, ettei hän osta ainakaan autoa.

Nopeat säävaihtelut ja sään ääriilmiöt lisäävät keskusteluun kierroksia. Kysyimme Mikkelissä, joko ilmastonmuutoskeskustelu kyllästyttää ja mihin ilmastotekoihin ihmiset ovat valmiita.

Lahtelainen Tuukka Poutiainen sanoo, ettei ilmastonmuutoksesta turhaan puhuta.

— On se huolestuttavaa, jos meiltä Suomessa talvet loppuu. Se ei ole kiva.

— Ilmastonmuutoksesta on paljon puhuttu koulussa ja mediassa – ehkä jopa liikaakin. Olen sen verran nuori ja vasta lukiossa eikä omia tarkkoja havaintoja ilmaston muuttumisesta ole. Sen olen huomannut, että viikossa voi tulla valtavasti lunta ja sitten tulee lämmintä ja lumet häviävät, Tuukka Poutiainen sanoo.

Anitta Sihvonen Mikkelistä sanoo, että ilmastonmuutos on koko ajan tullut enemmän mieleen.

Kari Toiviainen

Anitta Sihvosen mielestä on hyvä, jos ihmiset alkavat miettiä, miten he voivat omalla käyttäytymisellään vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

— Se mietityttää, jos Suomeenkin tulee enemmän tuhohyönteisiä sekä vieraslajeja ja miten ne vaikuttavat meidän ekosysteemiimme.

— Ilmastonmuutoksesta puhutaan sopivasti. On hyvä, että ihmiset alkavat omakohtaisesti miettiä ja ne pitäisi ottaa huomioon käyttäytymisessä. Lainsäädännöllä ja rahoituksen suuntaamisella voidaan vaikuttaa yritysten ja kuluttajien päätöksiin. Omassa elämässä konkreettisia tekoja on vielä vähän. Lentokoneessa on huono omatunto, mutta ei vaikuta lentomatkan tilaamiseen, Anitta Sihvonen toteaa.

Ilmastonmuutoksesta ei puhuta liikaa

Mikkeliläisen Teemu Suojarinteen mielestä ilmastonmuutoksesta ei puhuta liikaa.

Kari Toiviainen

Tuukka Poutiainen harmittelee, jos ilmastonmuutos pilaa Suomen talvet. Hänen mielestään ilmastonmuutoksesta ei puhuta likaa.

— Onhan se tietysti huolenaihe, mutta en menetä sen takia yöuniani. Se on vähän kuin sodatkin maailmassa – niille ei voi mitään.

— En voi kieltää, etteikö ilmastonmuutos omassakin elämässä näkyisi. Se on globaali ilmiö. Tietenkin enemmän se vaikuttaa tuleville sukupolville. Nyt on hyvä talvi ja pakkastakin sopivasti, mutta sää keikkuu vähän, miten sattuu. Tuntuu, että nuorempana talvi oli selkeästi talvi. Jos on mahdollisuus valmistaa ekologisempia ajoneuvoja, niin miksei sitä tehdä. Oma ilmastoteko on se, että en ainakaan osta autoa, hän naurahtaa.

Mikkeliläinen Riitta Lintunen sanoo, ilmastonmuutos jo näkyy ja tuntuu eikä siitä puhuta liikaa. 

Kari Toiviainen

Riitta Lintusen mielestä vähälumisia ja lämpimiä talvia on entistä useammin.

— Ilmastonmuutos näkyy jo säässä. Vähälumisia ja lämpimiä talvia on Mikkelissäkin aika usein ja säämuutokset ovat suuria. 

— Ilmastonmuutoksen torjumiseksi ei varmasti ole tehty vielä riittävästi, mutta toivotaan parempaa. Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa asioihin. Minä esimerkiksi pyöräilen paljon enkä juurikaan autoile. Lajittelen kotona jätteet ja näilläkin toimilla jokainen voi vaikuttaa asioihin, Riitta Lintunen sanoo.