Pippurisumute pysäyttää riehujan — Katso video Mikkelissä pidetystä koulutuksesta, jossa veitsimiehen hyökkäys hyytyy tehokkaasti

Järjestyksenvalvonnan voimankäyttökurssilaiset kokeilivat myös, miltä tuntuu saada pippurisumutetta silmilleen.

Jaakko Avikainen

Taktisessa harjoituksessa Ari Nylund hyökkää kumisen veitsen kanssa. Hän ei tottele järjestyksenvalvoja Jarmo Kivijärven käskytystä ja saa silmilleen pippurisumutetta.

Mies heiluu puukon kanssa, huutelee ja uhkailee. Järjestyksenvalvoja käskyttää rauhallisesti kovalla äänellä miestä pudottamaan veitsen.

Riehuja ei tottele, vaan hyökkää päin valvojaa, joka ottaa muutaman nopean askeleen taaksepäin ja suihkuttaa pippurisumutetta hyökkääjän kasvoille.
Pian hyökkääjä on maassa tuskissaan ja valvojan hallintaotteessa mahallaan. Jos ei oltaisi harjoituksessa, tilanne jatkuisi raudoittamisella.

Sumutetta ja muita voimakeinoja käytetään vain silloin, jos lievemmät keinot eivät toimi.

Hyökkääjää esittänyt Ari Nylund oli yksi niistä järjestyksenvalvojakoulutuksen voimankäyttöosion suorittaneista kurssilaisista, jotka halusivat kurssin jälkeen vapaehtoisesti altistua aidolle suihkeelle.

Nylund nostaa kätensä merkiksi siitä, että haluaa ensiapuun. Se alkaakin välittömästi useilla vesi- ja saippuahuuhteluilla.

Kymmenen minuutin aktiivisen huuhtomisen jälkeen Nylund kertoo silmiin edelleen sattuvan.
— Kipu oli voimakas. Aika sekaisin pitää olla, jos yrittää jatkaa hyökkäystä, Nylund tuskailee.

Kouluttaja Tomi Sikanen T-Safe turvakoulutuksesta kertoo, että aidon sumutteen käyttäminen harjoituksessa antaa järjestyksenvalvojalle varmuutta mahdolliseen tositilanteeseen.
— Koulutuksessa painotamme ennaltaehkäisyä ja jämäkkää ihmisen huomioon ottavaa puhuttelua. Sumutetta ja muita voimakeinoja käytetään vain silloin, jos lievemmät keinot eivät toimi, ja se on välttämätöntä sivullisten tai valvojan suojaamiseksi.

Sumutteen käyttöä harjoitelleista useimmat olivat järjestyksenvalvojakoulutuksen suorittaneita.
— Mukana oli myös kolme taksinkuljettajaa, jotka työturvallisuutensa vahvistukseksi haluavat luvan sumutteeseen, Sikanen kertoo.

Mikkelissä poliisi vaatii voimakkaan sumuttimen lupaa varten koulutuksen käymistä.

Markkinoilla on myös miedompia sumuttimia, joihin ei vaadita lupaa. Niissä tehoaineena on menthol.

Luvanvaraisissa sumuttimissa tehoaineena paprikaöljystä uutettu kapsaisiini.
Väkevyyttä ilmaistaan chileistä tutulla Scovillen asteikolla. Satatuhatta scovillea polttaa suuta voimakkaasti.
— Käyttämässämme sumuttimessa väkevyys on kaksi miljoonaa scovillea. Käytössä on jopa 15 miljoonan scovillen sumuttimia. Nekään eivät aiheuta vammoja, mutta ensiapuun menee pidemmän aikaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet