Tuntemattoman ohjaaja majoitti tähtinäyttelijät telttaan kesäkuvaukset ajaksi — "Ei se ollut mikään elämysreissu"

Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen muistelivat kesän 2016 kuvausten telttaleiriä vaativana kokemuksena. Näyttelijäporukka piti yhtä työajan ulkopuolellakin ja valvoi kylmiä kesäöitä kipinävahdissa.

Mari Koukkula

Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi elokuvan markkinointikiertueella Mikkelissä.
Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi elokuvan markkinointikiertueella Mikkelissä.

Kolme tulkintaa, kolme vuosikymmentä väliä kullakin. Edvin Laineen elokuva Tuntematon sotilas valmistui vuonna 1955, Rauni Mollbergin versio vuonna 1985. Ohjaaja Aku Louhimiehen versio Väinö Linnan romaanista saa ensi-iltansa perjantaina.
Massiivista elokuvatuotantoa edeltää massiivinen markkinointikiertue. Maanantaina Mikkelissä vierailivat elokuvan Koskela, Jussi Vatanen, ja Hietanen eli Aku Hirviniemi, joilta historioitsija Teemu Keskisarja kysyi, pääsivätkö he itse vaikuttamaan roolivalintoihinsa.

Kaksikko totesi, etteivät päässeet, sillä kokonaisuus on aina ohjaajan vastuulla. Hyviä neuvoja toki tulee aina.
— Elokuvassa on pienessä traagisessa roolissa sotamies Hauhio. Kuulin, että Jasper Pääkkönen oli kahvipöytäkeskustelussa kehottanut Louhimiestä ottamaan rooliin Robinin (Packalen), koska nuoret katsojat pystyisivät samaistumaan häneen, kertoi Hirviniemi.
— Aika hienosti hän roolinsa veti.
Vatasen ja Hirviniemen ohella elokuvan pääosia esittävät Eero Aho (Rokka) ja Johannes Holopainen (Kariluoto).

Sulkeisia kuvaustauolla

Tuntemattoman kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2016 ja valmistuivat keväällä 2017. Hirviniemi ja Vatanen muistelivat kesän 2016 kuvausten telttaleiriä vaativana kokemuksena. Näyttelijäporukka piti yhtä työajan ulkopuolellakin ja valvoi kylmiä kesäöitä kipinävahdissa. Ei se ollut mikään elämysreissu, mutta elämää suurempi kuitenkin, luonnehti Vatanen.
— Ei minun kohdalleni ole aiemmin tämmöistä tuotantoa sattunut, missä joutui asumaan telttamajoituksessa. Louhimies teki selväksi, että hän haluaa tehdä sen näin — mennään telttaan ja ollaan porukalla. Hän luotti siihen, että se toisi jotakin myös meidän näyttelijöiden ilmaisuun.

Armeijasta vapautuksen aikanaan saanut Hirviniemi määritteli kuvauksia henkilökohtaiseksi intikseen. Teltassa asuneet näyttelijät harjoittelivat porukalla ampumista vanhoilla aseilla ja erilaisia sodanaikaisia manöövereitä. Kuvauspäivinä, muun työryhmän lähtiessä tauolle, jäivät tähdet tekemään kyykkyhyppyjä ja punnerruksia, jotta vaikuttaisivat seuraavissa otoksissa tarpeeksi väsyneiltä.
— Jossain vaiheessa se rupesi suorastaan vituttamaan. Kyllä mä jonain yönä menin Mersuun nukkumaan, kun en jaksanut sitä kipinäruljanssia, Hirviniemi tunnusti Päämajamuseoon kerääntyneelle parisatapäiselle mikkeliläisyleisölle.

Tuntematon kiinnostaa suomalaisia, sen saivat järjestäjät huomata, sillä istumapaikat salissa loppuivat kesken. Eräs yleisön joukossa ollut kuulija halusi tietää, minkä ikäisiä näyttelijät ovat, ja pohti, miten tämän päivän parikymppiset pärjäisivät rintamalla, jos sota nyt syttyisi.

Armeijasta vapautuksen aikanaan saanut Hirviniemi määritteli kuvauksia henkilökohtaiseksi intikseen.

Paljastui, ettei Louhimiehen versio ole mikään nuorisoelokuva, sillä Vatanen on pian 40 ja Hirviniemi 33. Aho viettää kohta viisikymppisiään.
— Me luulimme olevamme nuoria, mutta paljastui, että esimerkiksi Veikko Sinisalo oli 29-vuotias näytellessään Lahtista. Joonas Kaartamo on 37. Oli meillä elokuvassa nuoria poikiakin, kuten Eemeli Louhimies ja Akseli Kouki, jotka edustivat kutsuvieras -ensi-illassa armeijan kurkkusalaateissa, Hirviniemi kertoi.

Vatanen muistutti, että tuskin kukaan voi varmasti tietää, miten tämän päivän kaksikymppiset tai sitä nuoremmat pärjäisivät moisissa ääriolosuhteissa. Mutta jos vaihtoehtoja ei anneta, jotenkin on pärjättävä. Kuten tehtiin lähes 80 vuotta sitten.
— Hirveältä sen on täytynyt tuntua silloin. Lapsethan sinne rintamalle lähetettiin, sanoi Hirviniemi.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Louhimies ja Jari Olavi Rantala, joka on todennut halunneensa kertoa liikuttavan tarinan sodan keskellä. Musiikin on säveltänyt Lasse Enersen ja elokuvan on kuvannut Mika Orasmaa.
Päämajamuseon yleisölle esitettiin maanantain tilaisuuden päätteeksi joidenkin mielestä ”ainoa oikea” eli Edvin Laineen Tuntematon sotilas remasteroituna.