Olutmainokset saivat lähdön mikkeliläisen koulun aidasta — "Ne eivät ole asiallisia eivätkä tue koulun kasvatuksellista työtä"

Urheilupuiston koulun väistöparakkien ja kahvion raja-aidan olutmainokset olivat pienoisgolfradan avajaisten rekvisiittaa.

Elina Keskitalo

Olutmainokset olivat Marskin kahvilan pienoisgolfradan ja koulun raja-aidassa. Ne näkyivät myös Otavankadulle.
Olutmainokset olivat Marskin kahvilan pienoisgolfradan ja koulun raja-aidassa. Ne näkyivät myös Otavankadulle.

Mikkelin Urheilupuiston koulun Marskin aukion väistöparakkien aidan olutmainokset ovat herättäneet ihmetystä. Mainokset näkyvät viereiselle Otavankadulle ja ovat koululaisten kulkureitillä.

Pienoisgolfradan ja koulun raja-aidan julistelakanat mainostivat panimoyrityksen logolla varustettuna raikasta menoa. Toisissa lakanoissa karhun päiden välissä vakuutetaan: täyttä olutta.

— Toivottavasti mainokset saadaan jo tänään poistettua. Ne eivät ole asiallisia eivätkä tue koulun kasvatuksellista työtä, toteaa Urheilupuiston koulun rehtori Susanna Savander tiistaina.

Kun Savander huomasi mainokset, hän otti yhteyttä Mikkelin tilapalveluun ja pyysi poistamaan mainokset mahdollisimman nopeasti.

— Tilapalvelu tiedusteli meiltä aikaisemmin, voisiko kahvilayrittäjä kiinnittää mainoksia aitaan. Meillä ei ollut mitään sitä vastaan, Savander sanoo.

Mainokset voisivat somistaa karua teräsaitaa ja vähentää koulun pihalle kulkeutuvaa melua.

Tilapalveluiden rakennuttaja Saija Himanen vahvistaa yrittäjän kysyneen lupaa mainosten kiinnittämiseen. Himanenkin yllättyi siitä, että mainokset olivat olutmainoksia.

Ei tullut mieleenkään, että ne olisivat olutmainoksia. — Susanna Savander

— Yritämme saada mainokset pois vielä tänään. Emme ole vielä tavoittaneet yrittäjää.

Pienoisgolfradan avajaisrekvisiittaa

Marskin kahvion osakas Timo Romo kertoi Länsi-Savolle mainoslakanoiden olleen osa uuden pienoisgolfradan avajaisviikonlopun rekvisiittaa. Puhelinhaastattelun aikana Romo ilmoitti, että mainokset poistettaisiin välittömästi.

Romo pahoitteli, jos mainokset ovat herättäneet kielteisiä tunteita. Mainoslakanat korvataan alkuperäisten suunnitelmien mukaisilla yhteistyökumppaneiden pahvisilla mainoksilla.

Mietojakaan ei saa mainostaa yleisillä paikoilla

Itä-Suomen aluehallintoviraston alkoholitarkastaja Virpi Honkanen ei kommentoi yksittäistä tapausta, joka mahdollisesti on virastossa käsiteltävänä.

Honkanen muistuttaa, että alkoholimainonnan muutoksista huolimatta mietojenkin alkoholijuomien mainonta yleisillä paikoilla on kiellettyä. Yleisillä paikoilla laissa tarkoitetaan muun muassa katua, jalkakäytävää, toria ja puistoa.

Alkoholilain mukaan mainonta ei myöskään saa kohdistua alaikäisiin tai olla hyvän tavan vastaista.

Mainontakielto ei koske alkoholijuomien vähittäismyynti- ja anniskelupaikkoja eli ravintoloissa ja niiden ulkotarjoilualueilla saa mainostaa mietoja alkoholijuomia. Samoin sallitaan niin sanotut happy hour -ständit kadulla ravintolan välittömässä läheisyydessä. Myös yleisötilaisuuksissa saa mainostaa muuallakin kuin anniskelualueilla.

Honkanen kehottaa yrittäjiä ja tapahtumajärjestäjiä kysymään neuvoja alkoholitarkastajilta etukäteen, jos joistakin laintulkinnoista on epäselvyyttä.