Elina Partanen on nyt henkilöllisyystodistuksenkin mukaan nainen

Lue, miten kaapista ulos tulo on muuttanut transseksuaali Elina Partasen elämää.

Viime heinäkuussa Elina Partanen marssi Kangasniemi Pride -kulkueen kärjessä.
Viime heinäkuussa Elina Partanen marssi Kangasniemi Pride -kulkueen kärjessä.

Kangasniemeläinen Elina Partanen elää onnellista ja tasapainoista elämää yli kaksi vuotta kestäneiden sukupuolenkorjaushoitojen jälkeen. Lompakossa on henkilöllisyystodistus, jonka parillinen yksilönumero kertoo asiakirjan omistajan olevan nainen.
— Hoitoihin ryhtymistä en ole katunut kertaakaan. Päinvastoin olen miettinyt mielessäni, miksi ei jo aikaisemmin. Voin olla nyt täysin avoimesti oma itseni.
Partanen otti vuosi sitten rohkean askelen ja antoi julkisuudessa kasvot transsukupuolelle.
Kangasniemi on pieni paikkakunta, jossa kaikki tuntevat toisensa. Partasen julkitulon ja viime kesän Pride-tapahtuman ansiosta suvaitsevaisuus on selkeästi lisääntynyt.


Partanen opiskelee parhaillaan sairaanhoitajaksi. Opiskelun ohessa Partanen toimii Savon Seta ry:n varapuheenjohtajana ja vastaa Pieksämäen vertaistukiryhmän toiminnasta.
Vertaistukiryhmät toimivat Pieksämäen lisäksi Mikkelissä ja Kuopiossa ja Iisalmella. Savonlinnassa toimintaa ollaan parhaillaan käynnistämässä.


Ryhmät on tarkoitettu 13 - 29 vuotiaille seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluville tai sitä vielä pohtiville nuorille.
— Ryhmät ovat avoimia. Toimintaa järjestetään nuorten ehdoilla. Joskus keskustellaan tai pelaillaan tai ollaan muuten vain yhdessä, kertoo Savon Seta ry:n puheenjohtaja Iina Särkkä.
Särkkä korostaa, että yhdistyksen toiminnassa on moniammatillinen ryhmä ja yhteistyöhön on saatu mukaan myös kaupunkien erityisnuoriso- ja nuoriso-ohjaajat.
— Ryhmässä ei kenenkään tarvitse määritellä itseään vaan sinne voi tulla juuri sellaisena kuin on, vakuuttaa Särkkä.

Jutusta on korjattu kirjoitusvirheitä 6.3. kello 18.18. Juttuun korjattu 7.3.2016 kello 8.00 tieto henkilötunnuksen kolminumeroisesta yksilönumerosta, joka kertoo ihmisen sukupuolen. Henkilötunnuksen viimeinen merkki on tarkistusmerkki, joka saadaan matemaattisen kaavan perusteella ja joka on joko numero tai kirjain.

Arja Reinikainen

Arja Reinikainen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.