Yksityinen yritys rekrytoi sijaisperheitä Mikkelissä — "Voi olla perheiden kannalta hämäävää"

Attendo hakee sijaisperheitä Mikkelistä, vaikka toistaiseksi se ei voi järjestää sijoituksia Mikkelin alueella.

Soila Puurtinen

Lapsen sijoittaminen perheeseen eli perhehoito on osa lastensuojelua, ja sen järjestämisestä vastaa kunta. Kunta voi tuottaa palvelun itse tai ostaa sitä.
Lapsen sijoittaminen perheeseen eli perhehoito on osa lastensuojelua, ja sen järjestämisestä vastaa kunta. Kunta voi tuottaa palvelun itse tai ostaa sitä.

Terveydenhuolto- ja hoivapalveluyritys Attendo hakee uusia sijaisperheitä Mikkelin alueelta. Kyseessä on ensimmäinen yksityinen yritys, joka rekrytoi sijaisperheitä Mikkelin alueelta.

Tähän asti sijaisperheitä on koulutettu Mikkelin kaupungin hallinnoimassa perhehoitoyksikössä, perhehoitoyksikkö Pessissä. Toiminnassa ovat mukana Mikkeli, Mäntyharju, Hirvensalmi, Pertunmaa, Puumala, Kangasniemi, Juva, Rantasalmi ja Pieksämäki. Yhteistyötä tehdään Pelastakaa Lapset -järjestön kanssa.
— Pessin toiminnassa olevat kunnat ovat sitoutuneet siihen, että heidän lastensijoituspyyntönsä tulevat meille. Lastensuojelulain mukaan kunta voi kuitenkin ostaa palveluita myös yksityiseltä taholta, kertoo perhehoitoyksikkö Pessin vastaava sosiaalityöntekijä Salla Lilja.
Liljan mukaan perhehoitoyksikkö on sitoutunut vastaamaan kuntien tarpeeseen rekrytoimalla riittävästi sijaisperheitä. Tähän asti tarpeisiin on pystytty vastaamaan.
— Huutavaa pulaa perheistä ei ole, mutta toisinaan on tilanteita, joissa sijoitettavan lapsen tarpeet ja sopivat sijaisperheet eivät kohtaa.

Salla Liljan mukaan yksityisen toimijan mukaantulo sekoittaa pakkaa jonkin verran. Hänen mukaansa sijoitustyöskentely tukee parhaiten lapsen tarpeita, kun kouluttava taho tuntee perheen mahdollisimman hyvin.
— Sijaisperhetoimintaan lähtevien perheiden kannalta voi olla hämäävää, että kentällä on muitakin toimijoita. Perheille voi tulla esimerkiksi yllätyksenä, että sijaisperheitä valmentava taho sitouttaa perheet toimimaan palveluksessaan tietyn ajan.
— Jos sijoituksia ei tulekaan, perhe saattaa kokea valmentautuneensa turhaan. Meille tulee tästä jonkin verran yhteydenottoja perheiltä, jotka ovat ikään kuin jumissa koulutuksen antajan kanssa.
Lilja pohtii, löytyykö Mikkelissä Attendon kautta valmentautuville sijaisperheille sijoitettavia lapsia, sillä yleensä lapset pitäisi sijoittaa lähelle biologista sukuaan.
Sijaisperhetoiminta on Attendossa uutta liiketoimintaa. Yritys tuottaa muun muassa ikäihmisten hoivapalveluita ja eri kuntien julkista terveydenhuoltoa.

— Olemme aloittaneet sijaisperhetoiminnan liiketoimintana tämän vuoden puolella useissa eri kaupungeissa, ja nyt tulemme Mikkeliin, kertoo palvelualuejohtaja Tarmo Pekola Attendo perhehoitopalveluista.

Attendolta uskotaan, että myös yksityiselle toimijoille löytyy paikkansa, sillä yrityksen sijaisperhetoiminta on hieman erilaista kuin kuntien vastaava.
— Tarjoamme kunnille vahvasti tuettua perhehoitoa. Kaikki kunnat eivät voi tarjota niin vahvoja tukipalveluita kuin mitä sijaisperheet tarvitsisivat, Tarmo Pekola sanoo.
Pekolan mukaan Attendolla on esimerkiksi sijaisperheille tueksi ympärivuorokautinen päivystyspuhelin ja enemmän perhe- ja sosiaalityöntekijän tukea kuin kunnilla.
— Emme kilpaile perheistä kuntien kanssa, vaan tuomme lisää vaihtoehtoja ja myös vaihtoehtoja laitossijoitukselle.

Elina Jäntti