Helteet lisäsivät Etelä-Savon levähavaintoja juhannuksen jälkeen – Yleisillä uimarannoilla sinilevää on silti vähän

Laajoja sinileväesiintymiä ei ole todettu. Tämän viikon viilentynyt sää ja myrskytuulet ovat viilentäneet vesistöjä ja vähentäneet levän kasvua.

Timo Mustalampi

Sinilevää. Arkistokuva.
Sinilevää. Arkistokuva.

Levähavainnot lisääntyivät hieman juhannuksen jälkeen Etelä-Savon järvissä, kertoo Etelä-Savon ely-keskus tiedotteessaan.

Tällä viikolla havainnot ovat olleet laskussa. Laajoja sinileväesiintymiä ei ole todettu. Myös yleisöilmoituksia sinilevistä on tullut ajankohtaan nähden suhteellisen vähän. Yleisillä uimarannoilla sinilevää on myös ollut vähän.

Juhannuksen jälkeisen viikon helteet loivat sinilevälle otolliset kasvuolosuhteet, ja sinilevän määrä lisääntyi hieman. Tällä viikolla levähavaintojen määrä on ollut laskussa, kun kylmempi sää ja myrskytuulet ovat viilentäneet vesistöjä.

Vesien lämpötila on edelleen ajankohtaan nähden 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla levää havaittiin Pieksämäen Heiniöjärvellä, Mikkelin Kyyvedellä ja Kangasniemellä Puulan Ruovedenselällä. Tällä viikolla levää havaittiin näistä enää Kangasniemellä.

Ely-keskuksen tiedotteen mukaan leväesiintymissä voi olla suurtakin vaihtelua järvien välillä ja järven eri osissa. Esimerkiksi tuuli voi kerätä suuremmilta seliltä levää tuulen vastaisille rannoille huomattaviakin määriä.

Toisaalta kovat tuulet ja sateet voivat sekoittaa veden pinnalle kertyvän sinilevän syvempiin vesikerroksiin vähentäen levän haittavaikutuksia.

Sinilevät voivat aiheuttaa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Leväisen veden käyttö sauna- tai talousvetenä tulee välttää. Leväisessä vedessä ei kannata myöskään uida.