Haukivuorelta löytyi kadonnut laavu — Laavusta liikkui huhuja, joiden perässä aluejohtokunnan puheenjohtaja Leo Laukkanen ja yrittäjä Kimmo Nykänen lähtivät etsintäretkelle

Laavua suunniteltiin siirrettäväksi muualle, mutta näillä näkymin se voisi jäädä nykysijoilleen.

Leo Laukkanen

Kangasjärven pohjoispäästä löytynyt laavu on ollut ilmeisen vähällä käytöllä, mutta satunnaisia retkeilijöitä paikalla on todennäköisesti ollut.
Kangasjärven pohjoispäästä löytynyt laavu on ollut ilmeisen vähällä käytöllä, mutta satunnaisia retkeilijöitä paikalla on todennäköisesti ollut.

Mikkelin Haukivuorelta on löytynyt vankkatekoinen laavu, jonka olemassaolo oli ehtinyt kadota yleisestä tietoisuudesta.

Maanomistajalta on saatu lupa kunnostaa ympäristö. — Leo Laukkanen

— Laavusta huhuttiin, mutta kukaan ei tuntunut tietävän siitä sen enempää, kertoo Haukivuoren aluejohtokunnan puheenjohtaja Leo Laukkanen.

Sen verran Laukkasen mainitsema huhu kertoi, että laavu voisi löytyä Kangasjärven suunnalta. Niinpä Laukkanen lähti etsimään laavua Wanhan Osulan yrittäjän Kimmo Nykäsen kanssa.

Kaksikko autoili pitkin Tuliniementietä kadonnutta laavua etsien, ja rakennelma löytyikin Kangasjärven pohjoispäästä, vain noin yhdeksän kilometriä Haukivuoren keskustasta.

Leo Laukkanen

Laavun siirtämistä harkittiin löydön jälkeen, mutta paikka todettiin lopulta varsin sopivaksi.

Löydön jälkeen Laukkanen ja Mikkelin kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen kävivät tutustumassa laavuun tarkemmin.

— Se on todella hyvin rakennettu, Laukkanen kehuu.

— Pyöröhirsistä, ihan priimaa.

Milloin laavu unohtui haukivuorelaisilta?

Katepal-kattohuovalla päällystetty katto on sekin pysynyt Laukkasen mukaan melko hyvässä kunnossa, ja katon alla mahtuu hyvin vaikkapa nukkumaan makuupussissa.

Laavun ympäristö on hieman puskittunut, mutta laavulle johtavia polkuja on Laukkasen mukaan käytetty ainakin satunnaisesti, sillä ne eivät ole kasvaneet kokonaan umpeen. Ilmeisesti ainakin jotkut ovat siis laavun muistaneet.

— Maanomistajalta on saatu lupa kunnostaa ympäristö, Laukkanen sanoo.

Milloin laavu sitten on unohtunut haukivuorelaisilta? Sitä Laukkanen ei osaa varmasti sanoa. Hän arvioi, että ikää rakennelmalla olisi 20–25 vuotta. Laavu olisi siis rakennettu jo kauan ennen kunnan liittymistä Mikkeliin, mikä tapahtui vuonna 2007.

Laavun löytymisen jälkeen aluejohtokunta oli aikeissa kunnostaa ja siirtää sen keskeisemmälle paikalle. Nyt suunnitteilla kuitenkin on jättää se sijoilleen, jolloin se voisi toimia taukopaikkana sekä Haukivuoren uudella pyöräilyteitillä että melontareitti Majavareitillä.

Laukkanen aikoo esittää tänään Haukivuoren aluejohtokunnan kokouksessa, että laavun ympäristö raivataan ja siistitään talkootyönä.

Esityksessä laavun katon uusiminen jäisi Mikkelin kaupungin liikuntatoimen hartaille. Tarkoituksena on varmistaa laavulle pitkä elinkaari.

Uusimmat uutiset