Törkeitä pyörävarkaita Mikkelissä: Oppilaiden lukitut pyörät varastettiin keskellä päivää Urheilupuiston koulun pyöräparkista

Pyörävarkaat tallentuivat valvontakameroihin. Varastetut pyörät olivat urheilullisia maastopyöriä.

Maija Kaibijainen

Pyörät oli lukittu asianmukaisesti, mutta varkaat olivat katkaisseet lukot työkaluilla. Kuvituskuva.
Pyörät oli lukittu asianmukaisesti, mutta varkaat olivat katkaisseet lukot työkaluilla. Kuvituskuva.

Mikkelin Urheilupuiston koulun pyöräparkista varastettiin viime viikon perjantaina kaksi polkupyörää. Törkeäksi tapauksen tekee se, että oppilaiden asianmukaisesti lukitut pyörät vietiin keskellä päivää oppituntien aikana niille tarkoitetusta paikasta.

Pyörävarkaat tallentuivat valvontakameroihin. Urheilupuiston koulun rehtori Susanna Savander kertoo, että varkaat olivat tulleet koulun alueella, Puistokadun puolella sijaitsevalle pyöräparkille ja kiertäneet parkkialueella. He olivat selkeästi katsastaneet pyörät, valinneet varastettavat mallit ja katkaisseet niiden lukot työkalujen avulla.

— Tämä oli ensimmäinen kerta, kun koulun alueella tapahtuneessa pyörävarkaudessa käytettiin tällä tavalla työvälineitä, Savander sanoo.

Huoltajat tekevät rikosilmoitukset

Varastetut pyörät olivat urheilullisia maastopyöriä. Koulu on kehottanut huoltajia tekemään asiasta rikosilmoitukset poliisin ohjeistuksen mukaan oman lapsensa osalta. Koulu antaa poliisille käyttöön valvontakameranauhat, joissa varkaat näkyvät.

— Kun kameravalvontaa suunniteltiin, halusin ehdottomasti että myös oppilaiden omaisuutta turvataan, Savander sanoo.

Koulun pihoilla on valvontaa välituntien aikana, mutta oppituntien ajalle koulu ei pysty järjestämään henkilövalvontaa. Siksi pyörät kannattaa lukita, jotta vakuutusyhtiön kautta voi mahdollisesti saada korvauksia varastetusta pyörästä. Kaupunki ei ole vakuuttanut erikseen oppilaiden kulkuneuvoja.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun koulun alueella tapahtuneessa pyörävarkaudessa käytettiin tällä tavalla työvälineitä.

Länsi-Savo kertoi heinäkuussa, että pyörävarkauksia on tapahtunut tänä vuonna Mikkelissä suunnilleen saman verran kuin viime vuonnakin. Halpojen pyörien lisäksi varkaat vievät kalliita merkkipyöriä, esimerkiksi Trekiä ja Focusta. Ne varastetaan usein jälleenmyyntiä varten, jolloin niitä viedään jykevätkin lukot rikkovien erikoisvälineiden kanssa.

Jos varastettu pyörä on lukittu tai arvokas, kyseessä on poliisin mukaan varkaus. Auki olevan halvan pyörän vieminen taas on näpistys.