Mikkelin kiinteistökustannukset mitattiin seitsemänneksi suurimmiksi — Etenkin veden ja jäteveden sekä jätehuollon kulut ovat korkeat

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan Mikkelissä asuu yhtä asuinneliötä kohden nyt keskimäärin 2,97 eurolla kuukaudessa.

Soila Puurtinen

Mikkelissä  kiinteistökustannukset nousivat 2,6 prosenttia edellisestä vuodesta.
Mikkelissä  kiinteistökustannukset nousivat 2,6 prosenttia edellisestä vuodesta.

Mikkelissä kerrostaloasujan kiinteistökustannukset ovat edelleen maan kalleimmasta päästä. Asia ilmenee Kiinteistöliiton tiistaina julkaisemasta indeksitalo-selvityksestä.

Vertailussa olleiden 59 kunnan joukossa Mikkelin kiinteistökustannukset ovat seitsemänneksi korkeimmat. Vastaavassa selvityksessä vuosi sitten Mikkeli oli kuudenneksi kallein.

Selvityksen mukaan Mikkelissä asuu yhtä asuinneliötä kohden nyt keskimäärin 2,97 eurolla kuukaudessa.

Vertailussa on käytetty niin sanottua indeksitaloa, joka olisi 30-vuotias ja 40-huoneistoinen kerrostalo omalla tontilla paikkakunnan keskustassa.

Selvityksessä mitataan kiinteistöveromaksuja sekä kaukolämpö-, vesi-, sähkö- ja jätehuoltokuluja.

"Kustannusten nousu varsin maltillista"

Mikkelissä kustannukset nousivat 2,6 prosenttia edellisestä vuodesta. Kaikkien selvityksessä huomioitujen kuntien keskiarvo on tismalleen sama.

— 2,6 prosentin korotus on kuitenkin varsin maltillinen, sillä vertailun kunnista yli kymmenessä kustannukset nousivat yli neljällä prosentilla, huomauttaa Kiinteistöliitto Itä-Suomen toiminnanjohtajan Piia Moilanen.

Moilasen mukaan Mikkelin sijoitusta vertailun kalleimpaan päähän nostavat etenkin veden ja jäteveden sekä jätehuollon kustannukset, jotka ovat kaupungissa verrattain korkeat.

Toisessa selvityksessä mukana olleessa eteläsavolaiskunnassa, Savonlinnassa, asumiskustannukset ovat kuudenneksi korkeimmat eli aavistuksen Mikkeliä suuremmat. Vuosi sitten Savonlinna oli vertailussa neljänneksi kallein.

Kaakkois-Suomen kaupungeista Lappeenranta (5.) on kiinteistökustannuksiltaan hieman Mikkeliä kalliimpi, mutta Kouvola (33.) ja Kotka (39.) selvähkösti edullisempia.

Savonlinnassa asumiskustannukset ovat kuudenneksi korkeimmat eli aavistuksen Mikkeliä suuremmat.

Koko maan katsannossa kiinteistökustannusten kasvu on vauhdittunut. Kustannukset ovat tänä vuonna kohonneet keskimäärin 2,6 prosenttia, kun viime vuonna nousua tuli vain prosentti.

Kiinteistöliiton mukaan vauhdittumista selittävät erityisesti sähkön ja lämmityksen kallistuminen.

Kallein on Rovaniemi, edullisin Kempele

Vertailussa kalleimmaksi asumiskaupungiksi nousi Rovaniemi, jossa kustannuksia kertyy kuukausittain 3,18 euroa neliötä kohden. Seuraavat sijat menivät Raisiolle (3,15), Vihdille (3,11) ja Helsingille (3,07.).

Vertailtujen 59 kunnan joukossa selkeästi edullisin kunta on Kempele (2,15) ennen Raahea (2,33) ja Kokkolaa (2,33).

— Kalleimman ja edullisimman kunnan välinen ero on tuntuva. Laskelman mukaan Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä asunnossa yli 3 400 euroa vuodessa, kun Kempeleessä vastaava summa jää runsaaseen 2 300 euroon, Moilanen selventää.