Oivallus kesälomalla sai Mikkelin kaupungin teknisen johtajan Jouni Riihelän toimimaan alueen vesistöjen hyväksi — Kesällä allekirjoitetaan peruskirja, joka sitouttaa allekirjoittajat toimimaan vesistöjen kannalta kestävällä tavalla

Kesäkuussa järjestetään myös uusi konferenssi, joka keskittyy vesiosaamiseen ja vastuulliseen matkailuun.

Antti Varonen

Jouni Riihelän mukaan tahtotila vesialueen laadun säilyttämisestä on ollut yhdistävä asia toimijoiden välillä.

Viime vuonna kesälomallaan Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä havahtui alueen vesistöjen ainutlaatuisuuteen. 

— Lapseni ilo lämpimänä keäspäivänä puhtaasta ja raikkaasta Saimaan järvivedestä sai minut lopulta ymmärtämään, millaisen aarteen äärellä olemme, Riihelä kertoo tiedotteessa.

Oivallus sai Riihelän toimimaan, ja viime syksyn aikana syntyi Järvi-Suomen peruskirja ja Finnish Lakeland Forum. Peruskirjalla halutaan vahvistaa vesistön elinympäristöä ja rakentaa tahtotila, jossa kestävällä kehityksellä ja elinvoimaisuudella on vahva rooli.

Nyt Mikkelin ja Imatran kaupungit sekä Etelä-Karjalan liitto ovat kutsuneet Vuoksen vesistön alueen toimijat allekirjoittamaan peruskirjan. Kutsuttutuihin kuuluvat Vuoksen alueen kaikki 33 kuntaa ja kaupunkia, alueen neljä maakuntaliittoa ja ely-keskusta.

Imatran kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs kertoo tiedotteessa, että mukaan pyydetään myöhemmin muitakin osallisia.

— Tavoite on yhteinen. Elinvoimaisuuden hyödyntämisen näkökulmasta toimijakenttä on tulevaisuudessa paljon laajempi kuin tämä alkuvaiheen allekirjoittajien joukko. 

Allekirjoittajat sitoutuvat järvialueen ympäristöperinnön säilyttämiseen muun muassa toteuttamalla kestävää kehitystä ja edistämällä vastuullista matkailua.

Peruskirja allekirjoitetaan maailman ympäristöpäivänä 5.6.2019, jolloin järjestetään myös Finnish Lakeland Forum Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa.