Sähköyhtiön johtaja ampuu alas Turusen ajatuksen - "Idealistinen ja mahdoton toteuttaa"

Carunan sähkön siirtohintojen korotuksiin liittyvä keskustelu on saanut surkuhupaisia piirteitä, sanoo Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Perttu Rinta.

Jussi Nukari

Caruna ei peräänny korotuksista. Kuva on yhtiön verkonvalvontahuoneesta Espoosta.

Carunan sähkön siirtohintojen korotuksiin liittyvä keskustelu on saanut surkuhupaisia piirteitä, sanoo Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Perttu Rinta.
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turusen (ps.) ehdotus sähkönsiirron monopolin purkamisesta on Rinnan mielestä lähinnä idealistinen ja käytännössä mahdoton toteuttaa.
– Se onkin mielenkiintoinen kysymys, miten monopoli purettaisiin. Tupla- tai triplaverkkoihin investoiminen olisi sama kuin rakennettaisiin moottoriteitä rinnakkain, vertaa Rinta
– Käytännössä kilpailevaa verkkoa syntyisi vain joillekin harvoille tiheästi asutuille alueille.

Turunen näkee mahdollisuuden dataverkkojen rakentamisen kaltaisen kilpailutilanteen synnyttämiseen.
Rinta toteaa, että investoinnit ovat aivan eri luokkaa, kun tehdään sähkönsiirtoverkkoa.
Rinta sanoo, että nyt niitetään sitä, mitä kylvettiin sähkömarkkinalakia uudistettaessa vuonna 2013. Hän oli tuolloin energia-alan edunvalvojien joukossa esittämässä alan näkemyksiä muun muassa eduskunnan talousvaliokunnalle.

Lain uudistamisella tähdättiin tuolloin jakeluvarmuuden parantamiseen. Rinta sanoo tavoitetta yhteiseksi, mutta verkkoyhtiöiden toivetta vaadittujen investointiaikojen pidentämisestä ei täysin otettu huomioon. Jakeluhäiriöitä vähentävien toimien takarajaksi on asetettu vuosi 2028. Kymmenen vuoden pidennys olisi Rinnan mukaan merkittävästi vähentänyt siirtohintojen korotuspaineita.

Lain edellyttämät investoinnit tehdään joko kassavirralla tai velaksi. Asiakkaiden kukkarolla ollaan ennen pitkää.
– Carunan korotusten tasoon en tietenkään ota kantaa, mutta yhtiön voi todeta tehneen kerralla välttämättömän ratkaisun.
Rinta sanoo, että maakaapelointi ja muu jakeluvarmuuden lisääminen maksaa nopeasti tehtynä liikaa, koska käyttökuntoista verkkoa korvataan uudella ennenaikaisesti.
– Kaapeloinnista pitäisi myös kerätä käyttökokemuksia pitemmältä ajalta. Kiire lisää teknisiä riskejä.
Verkkoyhtiöiden tuoton valvontamalli on Rinnan näkemyksen mukaan toimiva. Neljän vuoden välein tehtävää tuottotasojen tarkastelua on arvosteltu liian harvaksi, mutta yhtiöiden näkökulmasta se lisää niiden oman toiminnan ennustettavuutta.

Suur-Savon Sähkön jakeluyhtiö Järvi-Suomen Energia korotti siirtohintaa vuodenvaihteessa verollisilla hinnoilla 11 prosentilla. Rinta muistuttaa, että edeltävällä kaksivuotisjaksolla hintaa kuitenkin laskettiin kahdesti. Lisäksi perusmaksuja jätettiin kahdelta kuulta laskuttamatta – juuri Energiaviraston määrittelemään kohtuullisen tuoton valvontamallin perusteella.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.