Viitostien uudet suunnitelmat hämmentävät — Yrittäjät puolustavat elinkeinoaan

Liikenneviraston suunnitelma tähtää liikenteen sujuvuuteen.

Arja Reinikainen

Viitostien remonttisuunnitelmia esiteltiin pari viikkoa sitten Juvalla järjestetyssä tilaisuudessa. Juvan kunnan edustajille ja monille paikallisille yrittäjille tuli yllätyksenä alkuperäisestä melkoisesti muuttunut suunnitelma.

Sen mukaan Kettulan kohdalle ei tulisi liittymää lainkaan, vaan sitä lähimmät liittymät olisivat Vehmaan ja Hatsolan eritasoliittymät.

Kettulassa on lukuisia yrityksiä, joiden mukaan suora valtatie-
yhteys on niiden elinkeinotoiminnan kannalta välttämätön. Kettulassa on myös Juvan kunnan teollisuustontteja myynnissä.

— Kyllähän se yllätyksenä tuli, että Kettulan liittymä on uusimmasta suunnitelmasta poistettu. Liittymän poistaminen tuo haasteita
alueen yritystoiminnalle, toteaa Juvan kunnan vs. tekninen johtaja Vesa Kankkunen.

Liikennevirasto esittelee Viitostien muutosluonnosta kunnanhallituksen edustajille 18. joulukuuta. Kankkusen mukaan kunta laatii oman lausuntonsa tiesuunnitelmista.

— En tässä vaiheessa uskalla lähteä arvailemaan lausunnon sisältöä tarkemmin. Pitää kuunnella Liikenneviraston edustajien esitys ja puntaroida sen pohjalta muutosesityksen hyvät ja huonot puolet. Tieremonttia on odotettu vuosia, joten olisi tietenkin hyvä, että se saataisiin toteutettua mahdollisimman jouhevasti.

Valtatieyhteys on elinehto

Neuvottelulinjalla on myös Neste Juva Kettulan yrittäjä Vesa Pylkkänen.

— Meille Kettulan alueen yrittäjille liittymän poistaminen kokonaan on huonoin mahdollinen vaihtoehto, Pylkkänen sanoo.

Pylkkänen on yrittäjän uransa aikana nähnyt useampiakin Viitostien remonttisuunnitelmia.

— Alkujärkytyksen jälkeen en kuitenkaan olisi vielä kovin huolissani. Toivottavasti suunnitelmaan on vielä mahdollista vaikuttaa, Pylkkänen toivoo.

Alkuperäisessä, vuonna 2012 laaditussa ja vuonna 2014 päivitetyssä suunnitelmassa Kettulan liittymä vielä oli mukana. Suunnitelmassa esitettiin liittymän perusparannusta.

Tavoitteena tasalaatu

Projektipäällikkö Hannu Nurmi Liikennevirastosta kertoo, että tavoitteena on saada Mikkelin ja Juvan väli kokonaisuudessaan mahdollisimman tasalaatuiseen kuntoon.

Tasalaadulla Nurmi tarkoittaa kahta kaistaa molempiin suuntiin lähes koko 40 kilometrin matkalle. Liikenneturvallisuuden parantamiseksi kaistojen väliin on suunniteltu keskikaide koko matkalle. Valtatielle ei jäisi suoria tasoliittymiä, vaan liittymiset järjestettäisiin eritasoliittymien kautta.

Kettulasta on Vehmaalle ja Hatsolaan kumpaankin matkaa noin kilometri. Nurmi toteaa, että kolmelle eritasoliittymälle ei yksinkertaisesti ole tilaa.
Kettulassa eritasoliittymän toteuttamista rajoittaa myös Myllyojan molemmin puolin oleva luonnonsuojelualue.

Viitostien uudessa suunnitelmassa painopiste on Nurmen mukaan liikenteen sujuvuudessa ja liikenneturvallisuudessa.

Aikaisempien suunnitelmien mukaan pohjoispäähän olisi tehty vain pieniä pätkittäisiä perusparannuksia.

Alkuperäisiä suunnitelmia perusteellisemman remontin mahdollistaa se, että eteläpäähän kaavailluilla muutoksilla — muun muassa
eritasoliittymä- ja siltaratkaisuja muuttamalla ja valaistusta karsimalla — on saatu säästettyä viidestä seitsemään miljoonaa euroa.

— Lopullisesti suunnitelman muoto selkiytyy, kun saamme Tuppuralan ja Nuutilanmäen välisen tieosuuden urakkatarjoukset tiistaina. Tarvittaessa muun muassa kaistojen määrästä on mahdollista tinkiä, vaikka se mäkisessä maastossa heikentääkin liikenteen sujuvuutta, Nurmi sanoo.

Työt tieosuudella alkavat tammikuussa. Pohjoispään töiden on määrä alkaa vuoden kuluttua.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.