Mikkeliläinen Jan Salminen viettää ensi sunnuntaina isänpäivää ensimmäistä kertaa — Isänpäiväviikonloppuna Mikkelissä on tarjolla paljon liikuntaa ja hieman kulttuuriakin, katso tästä vinkit

Sunnuntaina juhlitaan isänpäivää. Kokosimme parhaat vinkit isänpäiväviikonlopun viettoon Mikkelin seudulla.

Jaakko Avikainen

Jan ja Netta Salminen juhlistavat tänä vuonna isänpäivää ensimmäistä kertaa.
Jan ja Netta Salminen juhlistavat tänä vuonna isänpäivää ensimmäistä kertaa.

Sunnuntaina 10. marraskuuta vietettävää isänpäivää juhlistetaan monessa kodissa syömällä hyvin ja muistamalla myös pappoja.

Tänä vuonna isien merkkipäivä on ensimmäistä kertaa Suomessa myös virallinen liputuspäivä. Aiemmin juhlapäivä oli vakiintunut liputuspäivä.

Isänpäivän idea syntyi Yhdysvalloissa pian ensimmäisen äitienpäivän vieton jälkeen 1940-luvulla. Suomessa ajankohdaksi vakiintui 1970-luvulla marraskuu kuusi kuukautta äitienpäivän jälkeen.

Päivää ehdottivat 1940-luvulla pohjoismaalaiset kauppiaat hiljaisen joulusesongin alustan virkistämiseksi – päivän kaupallinen tausta ei kuitenkaan suomalaiskodeissa juurikaan näy.

Sen sijaan arvostetaan yhdessäoloa, pappojen muistamista ja ruokailua.

Isänpäivään kuuluu hyvä ruoka

Jututimme juhlapäivään valmistautuvia mikkeliläisessä kauppakeskuksessa. Netta ja Jan Salminen viettävät tänä vuonna ensimmäistä kertaa isänpäivää.

— Kyllä meillä jollain tavalla vietetään, tämä on ensimmäinen isänpäivä. Olemme varmaan kotosalla ja sitten käydään minun sekä Janin isän luona, tuoreet vanhemmat kertovat.

Uuras Salonen kertoo, että isänpäivää vietetään aina jollain tapaa.

Jaakko Avikainen

Uras Salosen perheessä isänpäivän juhlapöytään kuuluu lähiruoka.
Uras Salosen perheessä isänpäivän juhlapöytään kuuluu lähiruoka.

— Vietämme aina määrätyllä tavalla isänpäivää, mutta tulevaa isänpäivää ei olla vielä suunniteltu. Joskus olemme käyneet myös ulkona syömässä, mutta perinne on, että valmistamme kotiruokaa. Ruoka riippuu ajankohdasta, että mitä lähiruokaa on saatavilla, paljon käytämme esimerkiksi itse poimittuja sieniä. Ja totta kai imelääkin pitää olla, perinteiset kakkukahvit jälkkärinä, jos ei ole marjaruokia, Salonen sanoo.

Myös Anni Hokkasen perheessä muistetaan isiä.

Jaakko Avikainen

Anni Hokkasen perheessä lapset ovat yleensä kokoontuneet kotiin isänpäiväksi. Ruokaa valmistetaan sesongin raaka-aineista.
Anni Hokkasen perheessä lapset ovat yleensä kokoontuneet kotiin isänpäiväksi. Ruokaa valmistetaan sesongin raaka-aineista.

— Kyllä meillä sillä tavalla isänpäivää vietetään, että yleensä lapset tulevat kotiin. Tytöt opiskelevat, joten tänä vuonna vain poika on tulossa.

— Valmistetaan hyvää ruokaa, näin hirvimetsästyksen aikaan hirvenlihasta tehdään paistia lisukkeineen, mahdollisesti kalaa. Ja sitten käydään isien haudoilla, toinen on Mikkelissä ja toinen Kangasniemellä, Hokkanen kertoo.

Juhlapäivien perinteet syntyvät yleensä omassa kodissa vietettyjen perinteiden pohjalle ja säilyvät lähes muuttumattomina vuodesta toiseen.

Näin myös toista kertaa isänpäivää oman kumppanin kunniaksi viettävän Pia Reinikaisen kohdalla.

Jaakko Avikainen

Pia Reinikaisen perheessä vietetään isänpäivää toista kertaa: ensimmäisenä vuonna alkaneet perinteet jatkuvat tänäkin vuonna.
Pia Reinikaisen perheessä vietetään isänpäivää toista kertaa: ensimmäisenä vuonna alkaneet perinteet jatkuvat tänäkin vuonna.

— Viime vuonna oli vasta ensimmäinen isänpäivä. Tämä vuosi menee varmasti aika lailla samalla kaavalla, eli syödään ja pappojen luona käydään. Yleensä syömässä olemme käyneet tai kotona lahja annettu, Reinikainen kertoo.

Vinkit isänpäiväviikonlopulle

1 | Lauantaina voi ottaa varaslähdön isänpäivän viettoon Mikkelissä Suomen elinkeinoelämän keskusarkiston avoimien ovien päivässä. Arkiston vanhojen valokuvien siivellä lapset ja lapsenlapset pääsevät tutustumaan isien ja esi-isien elämään. Mikkelin pääkirjastossa puolestaan pidetään lapsille ja vanhemmille suunnattu sanataidepaja, jossa luetaan, leikitään, askarrellaan ja keksitään omia tarinoita. Samalla kirjastossa voi tutustua Perheiden tiedepäivien ohjelmaan, kuten koodaamiseen ja Harry Potter -teemaiseen pakohuonepeliin.

2 | Sunnuntaina, kun isänpäiväkortit on annettu ja aamukahvit hörpitty, voi koko perhe suunnata isien ja lasten temppupäivään Mikkelin lyseon koulun pieneen saliin. Mikkelin naisvoimistelijoiden järjestämässä perinteisessä tapahtumassa isät ja lapset pääsevät temppuilemaan ja liikkumaan yhdessä kello 10–12.

3 | Temppupäivästä ehtii vielä Hänninkentälle, jossa vietetään Iskän kanssa liikkeelle - tapahtumaa kello 11–14. Hänskin jäällä kisaillaan, kuntoluistellaan, limbotaan, pujotellaan ja jorataan jäädiskossa. Puuhastelua ohjaavat esimerkiksi Jukurit, Mikkelin luistelijat ja Kampparit.

4 | Jos latu kutsuu enemmän kuin jää, kannattaa suunnata Rantakylän ensilumenladulle, jota on isänpäivänä käytössä veloituksetta kello 10–16.

5 | Tanssikoulu La Carmencitan kannatusyhdistys järjestää sunnuntaina koko perheen Isänpäivän muuvit -tanssitapahtuman Mikkelissä. Alle kouluikäisille lapsille suunnattu isä-lapsi-tunti alkaa kello 14 ja kestää vajaan tunnin. Miesten tunnilla kello 15–16 treenataan tanssin avulla voimaa, kehonhallintaa ja tasapainoa. Mukaan tarvitsee tanssiparin, joka voi olla esimerkiksi ystävä, puoliso tai vähintään kouluikäinen lapsi. Kaikenikäiset naiset puolestaan pääsevät testaamaan nyky- ja show-tanssia kello 16–17.

6 | Harvempi tietää, että sunnuntaina vietetään isänpäivän lisäksi myös kansainvälistä tiedekeskus- ja tiedemuseopäivää. Sen merkeissä Päämajamuseolla pääsee testaamaan Mannerheimin päämaja -virtuaalikokemusta. Virtuaalisovelluksen ja lisätyn todellisuuden lasien eli AR-lasien (augmented reality) avulla katsojasta näyttää siltä, kuin Mannerheimin työhuoneessa puuhailisi ihka elävä marsalkka. Lisättyä todellisuutta pääsee testaamaan kello 12–16.

7 | Touhukkaan päivän jälkeen voi hiljentyä valokuvien äärelle Urpolan kartanon Valokuvaillassa kello 16–19. Urpola-seuran järjestämässä tapahtumassa valokuvaajat Jarmo Valto ja Ilpo Aalto esittelevät kuviensa kautta kaukaista Namibiaa ja kotoista Mikkelin ympäristöä. Luvassa on myös musiikkiesitys ja kakkukahvit.

8 | Pieksämäellä isänpäivää voi viettää vaikkapa nukketeatterissa. Salaisen teatterin Lennetään, leppäkerttu -esityksessä pieni leppäkerttu kokeilee siipiään ystäviensä kannustamana. Noin parikymmentä minuuttia kestävää nukketeatteriesitys alkaa kello 16, ja sitä suositellaan vähintään 2-vuotiaille.