Essote aloittaa kohta tekonivelvastaanotot Mäntyharjulla, Juvalla, Pieksämäellä ja Kangasniemellä — Terveyspalvelujen johtaja: "Pyrimme lisäämään leikkausmääriä"

Essote yrittää lisätä tekonivelleikkausten määrää täyttääkseen heinäkuussa voimaan tulleen keskittämisasetuksen vaatimukset.

Kuvituskuva. Essoten pian alkavilla tekonivelvastaanotoilla arvioidaan tarve tekonivelleikkaukseen ja sen kiireellisyys. Lisäksi suunnitellaan leikkausaika Mikkelin keskussairaalassa.  

Ortopedi ja tekonivelhoitaja alkavat käydä pitämässä vastaanottoa noin kerran kuussa Mäntyharjulla, Juvalla, Pieksämäellä ja Kangasniemellä. Näin potilaan ei tarvitse enää tulla Mikkeliin asti arvioitavaksi.

Poliklinikalla arvioidaan tarve tekonivelleikkaukseen ja sen kiireellisyys. Lisäksi suunnitellaan leikkausaika Mikkelin keskussairaalassa. Tekonivelvastaanotolle tulevalla potilaalla pitää olla mukanaan tuore röntgenkuva kivuliaasta nivelestä.

Vastaanotolle ohjataan myös jo leikattuja tekonivelpotilaita seurantakäynneille ja tilanteissa, joissa leikatussa nivelessä on ilmennyt ongelmia.

Vastaanotot alkavat elokuun viimeisellä viikolla Juvalla, syyskuussa Kangasniemellä, Mäntyharjussa ja Pieksämäellä. Terveyskeskuksissa tai hyvinvointiasemilla sijaitseville vastaanotoille pääsee aluksi vain oman lääkärin lähetteellä.

— Tekonivelleikkauksia tehdään useimmiten 50—80-vuotiaille yksin asuville. Leikkauksen tarkoituksena on, että potilaan toimintakyky säilyisi mahdollisimman pitkään omassa kodissaan, perusteli Essoten kirurgian vastaava ylilääkäri Hannu Paajanen Länsi-savolle kesäkuussa.

Ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen: "Meillä on vahvat näytöt korkeasta laadusta"

Jotta lonkan ja polven tekonivelleikkauksia voidaan jatkaa Mikkelin keskussairaalassa, leikkausten määrää on lisättävä noin 20 prosenttia.

Heinäkuussa voimaan tulleen keskittämisasetuksen mukaan tekonivelleikkauksia on oltava sairaalassa vähintään 600 vuodessa. Mikkelin kirurgit ovat leikanneet vuodessa noin 450 tekoniveltä.

— Haluamme parantaa alueemme asukkaiden pääsyä tekonivelleikkauksiin ja toteuttaa proteesileikkaukset nykyistä kattavammin omassa sairaalassamme. Samalla pyrimme lisäämään leikkausmääriä, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Jarmo J. Koski.

Ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen toivoo, että moni valitsee leikkauspaikakseen Mikkelin keskussairaalan.

— Meillä on vahvat näytöt korkeasta laadusta, jota tässä yhteydessä mitataan uusintaleikkausten ja leikkausinfektioiden vähäisellä määrällä. Esimerkiksi polven uusintaleikkausten määrä on jäänyt joinain vuosina nollaan, mikä on aivan huippulukema.