Sisäilmaongelmista kärsivä Mäntykankaan palvelukoti Kangasniemellä varautuu yläkerran tilojen sulkemiseen

Viisitoista yläkerrassa asuvaa asukasta joutuu siirtymään palvelukodin yläkerrasta toisaalle, ellei sisäilmaa saada parannettua.

Huonoon kuntoon päässyt palvelukeskus Mäntykangas on tarkoitus purkaa. Tilalle on tulossa Attendon nykyaikainen senioritalo.
Huonoon kuntoon päässyt palvelukeskus Mäntykangas on tarkoitus purkaa. Tilalle on tulossa Attendon nykyaikainen senioritalo.

Palvelukeskus Mäntykankaan yläkerran sisäilmaongelmat Kangasniemellä ovat äityneet niin pahoiksi, että yläkerran viidentoista asukkaan tulevaisuutta joudutaan pohtimaan uudelleen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kangasniemen Kunnallislehti.

Asia on vielä keskeneräinen, joten tällä hetkellä tarkempaa tietoa lopputuloksesta ei ole. Palvelukeskuksen omaisille ja henkilökunnalle on tiedotettu asiasta viime viikolla.

— Nyt selvitetään, miten alakertaan saadaan lisättyä toimintaa, eli yläkerran asiakkaita siirrettäisiin alakertaan. Myös sitä selvitetään, miten sisäilmaa yläkerrassa voidaan parantaa. Lopullista tilannetta en osaa tällä hetkellä sanoa, kertoo Essoten palvelupäällikkö Marjo Räsänen.

Räsäsen mukaan on mahdollista, että palvelukeskuksen paikkalukua joudutaan vähentämään.

Siirtyminen muihin yksiköihin tai paikkakunnille mahdollista

Yksi vaihtoehto on se, että asukkaita siirretään muihin Kangasniemellä oleviin yksiköihin, kuten ryhmäkoti Männikköön, hyvinvointikeskuksella sijaitsevaan jaksohoitoyksikköön ja lähikuntoutusosastolle.

Tällä hetkellä selvitetään, pystytäänkö paikkamääriä näihin yksiköihin lisäämään. Tällä tavalla pyritään minimoimaan ostopalveluiden hankkiminen muilta paikkakunnilta.

Sisäilmaoireet ovat lisääntyneet talven aikana. — Marjo Räsänen

Omaisten toiveet otetaan huomioon. Räsäsen mukaan tavoitteena on, että toiselle paikkakunnalle siirtyminen tapahtuisi asiakkaiden ja heidän omaistensa toiveiden mukaisesti.

— Pyrimme siihen, että vaikutukset asiakkaisiin ovat mahdollisimman vähäiset, sanoo Räsänen.

Räisänen sanoo, että tulevat uudet ehdotukset voivat vielä vaikuttaa tilanteen arviointiin.

Huonokuntoinen rakennus suunnitelmissa purkaa

Kangasniemellä sijaitseva palvelukeskus on ollut jo vuosia ongelmissa sisäilman kanssa. Palvelukeskuksessa on tehostettua palveluasumista kahdessa kerroksessa.

— Kyseinen rakennus on vanha ja rakenteeltaan haastava tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Sisäilmaoireet ovat lisääntyneet talven aikana, Räsänen kertoo.

Vuonna 2017 kesäkuussa pohjakerroksesta suljettiin kotihoidon toimistotilat. Myös muutama huone on ollut käyttämättä.

Kangasniemen kunnanhallitus päätti tammikuussa, että Kangasniemen kunta myy Mäntykankaan palveluasumisyksikön Attendolle.

Osapuolten välisen sopimuksen mukaan Attendo rakennuttaa nykyisen Mäntykankaan tehostetun palveluasumisen yksikön tilalle nykyaikaisen noin 60-paikkaisen senioripalvelutalon. Suunnitelman mukaan nykyinen palveluyksikkö puretaan.