Herrainkerhot säilyvät miesten linnakkeina — Mikkelin Klubi ja Mikkelin liikemiesten seura pysyvät miesten yhdistyksinä

Mikkelin herrainklubeja kohu Helsingin Pörssiklubista ei hetkauta. Mikkelin Klubiin ja Mikkelin Liikemiestenseuraan naiset pääsevät tulevaisuudessakin vain seuralaisina.

Vesa Vuorela

Mikkelin Liikemiestenseuran lounassali sijaitsee ravintola Pruuvin yhteydessä. Osuuskauppa Suur-Savon ravintolat toimii vuokralaisena seuran omistamassa huoneistossa. Puheenjohtaja Reijo Björkmanin takana menneiden vuosikymmenten puheenjohtajien muotokuvia.

Mikkelin Klubi ja Mikkelin liikemiesten seura pitävät järkähtämättä kiinni perinteestä, ettei naisilla ole asiaa näiden seurojen jäseneksi. Viime aikoina mediassa ja somessa on kohistu vain miehet jäsenikseen huolivasta Helsingin Pörssiklubista.

— Meillä ole tästä aiheesta herännyt keskustelua. Eikä meidän linjauksemme varmaankaan lähitulevaisuudessa muutu, toteaa liikemiesten seuran puheenjohtaja Reijo Björkman.

 Jäsenyydestä erotaan yleensä vain kuoleman kautta. - Mikko Pöyry

Björkman sanoo, ettei asiaa haluta seuran taholta korostaa.
— Ei erityisemmin haluta kaivaa verta nenästä.

Vesa Vuorela

Alakerran biljardisali on ahkerassa käytössä. Tapani Paunonen seuraa Jarno Tähtisen ja Simo Pekosen peliä.

Björkman huomauttaa, että naiset kyllä pääsevät seuran kerhotiloihin aveceina moniin seuran järjestämiin tilaisuuksiin.
— Ja on ihan suotavaa, että jäsenet toisivat lounaalle naisseuraa.

Seura perustettiin vuonna 1899 eri alojen liikemiesten keskinäistä ajatuksenvaihtoa varten ja Björkmanin mukaan se edistää edelleenkin tehokkaasti verkostoitumista.
— Keskustelemme ajankohtaisista asioista. Politiikasta pysymme erossa. Olemme ennen muuta henkilöjärjestö.

Yhteiskunnallista vaikuttamine kanavoituu Etelä-Savon Kauppakamariin ja Mikkelin Yrittäjiin. Liikemiesten seura on näiden edunvalvontajärjestöjen jäsen.

Naisten merkitys on kasvanut bisneselämässä muutamassa vuosikymmenessä.
— Olin vuonna 1983 Mikkelin nuorkauppakamarin puheenjohtajana, kun ensimmäiset naiset hyväksyttiin sen jäseniksi. Olen leikilläni pelotellut seuran jäseniä tällä historialla, Björkman sanoo.

Liikemiesten seuran jäseneksi pääsemiseen vaaditaan kahden jäsenen suositus.
— Jäseneksi ottamisesta päättää johtokunta. Hylkääviä päätöksiä ei ole tehty.

Vesa Vuorela

Reijo Björkman eräkabinetissa. Kabinetissa kokoontuu muun muassa seuran johtokunta. Björkmanin mukaan johtokuntapaikoille ei tarvitsee ketään pakottaa, vaan ne ovat haluttuja luottamustehtäviä.

Seurassa luotetaan jäsenten arvostelukykyyn.
— Olisi suosittelijoille noloa, jos jäsen osoittautuisi seuraan sopimattomaksi.

Jäseniä on seurassa 430 ja keski-ikä on 63 vuotta. Nuorimmat ovat kolmikymppisiä.

Mikkelin Klubin puheenjohtaja Mikko Pöyry sanoo, ettei ympäröivä yhteiskunta ole aiheuttanut voimakkaita paineita muuttaa perinnettä ottaa jäseneksi vain miehiä. Klubi on vahvistanut tämän sääntöpykälän viimeksi vuonna 2004.

Vuonna 1898 perustetussa Klubissa on 650 jäsentä ja uusia jäseniä hyväksytään vuosittain parisenkymmentä. Klubin jäseneksi vaaditaan kahden jäsen suositus ja päätöksen tekee yleinen kokous.

— Jäsenyydestä erotaan yleensä vain kuoleman kautta. Paikkakunnalta muuttaneetkin haluavat säilyttää jäsenyyden, vaikka pääsevät käymään harvemmin, Pöyry sanoo.

Naiset pääsevät klubin ravintolasaliin seuralaisina lounaalle ja moniin klubin tilaisuuksiin. Kirjastoon ja biljardisaliin ei naisilla ole asiaa.
— Näin veljet saavat olla rauhassa.

Mikkelin klubi vaalii myös Marskin klubin perinnettä. Pöyry kysyi klubin jäsenlehden haastattelussa Margaretha Mannerheimilta, kokeeko tämä loukkaavaksi sen, ettei voi päästä klubin jäseneksi.

Mannerheim sanoi päinvastoin tukevansa anarkistisesti miesten yhteisöjä niiden ikivanhaa funktiota miesidentiteetin vahvistajina. Hänen mielestään kaikkia traditioita ei kannata uhrata ylimitoitetun tasavertaisuusideologian alttarille. Pöyry ja klubin jäsenet ovat asiasta samaa mieltä.

Tasa-arvovaltuutettu: klubeissa ongelmia

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara muistuttaa, että perustuslaki ja yhdistymisvapaus takaa yhdistyksille mahdollisuuden säännöissään rajata jäsenyytensä vain miehille tai naisille.

Sukupuolittain eriytyneet yhdistykset saattavat Maarianvaaran mukaan kuitenkin olla tasa-arvon kannalta ongelmallisia.
— Näin on, jos näissä verkostoissa käytetään merkittävää yhteiskunnallista tai taloudellisista valtaa.

Kerhot voivat olla osa syrjiviä yhteiskunnallisia rakenteita toimiessaan hyvä veli -verkostona.

Maarianvaara uskoo muutoksen tulevan ennen muuta miesten asenteiden muuttumisen kautta. Tästä on Maarianvaaran mielestä jo merkkejä Pörssiklubitapauksen yhteydessä.

Esimerkiksi Nasdaq Nordicin toimitusjohtaja Lauri Rosendahl kommentoi Taloussanomille, että hän ei halunnut liittyä Pörssiklubiin, vaikka hänelle oli tarjottu jäsenyyttä. Klubin säännöt eivät sopineet hänen arvomaailmaansa.

— Toisen sukupuolen pois sulkevilla klubeilla voi tulevaisuudessa olla vaikea saada jäseniä, Maarianvaara arvioi

Maarianvaara myöntää, että klubien yhteiskunnalliset painoarvot vaihtelevat. Jos klubissa verkostoituvat aktiivi-ikäiset liike-elämän ja yhteiskunnan huippuvaikuttajat, sen merkitys on suurempi kuin jos sen jäsenistö koostuu enimmäkseen paikallisista jo eläkeikäisistä toimijoista, joiden motiivina on perinteen vaaliminen ja keskinäinen seurustelu.