Mikkelin talouden sopeutusohjelma kohtasi heti näkemyseroja — Kokoomus perää tiukempaa säästölinjaa

Mikkelin talouden sopeutusohjelma valmistui, mutta johti linjaeroihin. Keskustan mukaan kokoomuksen vaatimukset merkitsevät palvelusuunnitelman romuttumista. Kaupunki valmistautuu leikkaamaan menoja ja mahdollisesti nostamaan veroja, mutta päätökset puuttuvat vielä toistaiseksi.

Mikkeli valmistelee tuntuvaa talouden sopeutuslinjaa. Vaikka poliittisilla ryhmillä on sama tavoite, keinoista on syntymässä linjariita.
Mikkeli valmistelee tuntuvaa talouden sopeutuslinjaa. Vaikka poliittisilla ryhmillä on sama tavoite, keinoista on syntymässä linjariita.


Mikkelin kaupungin suunnittelema palvelurakenneuudistus ajautui heti alkajaisiksi näkemyseroon.
Kaupunginhallitus sai maanantaina iltapäivällä uudistuksen ohjausryhmältä esityksen, joka oli samana päivänä hallituksen käsittelyssä.
Hallituksen kokouksessa kokoomus ilmoitti, että se ei ole linjausten takana. Kokoomuksen mukaan säästötavoitteiden tulee olla olennaisesti suuremmat ja nopeammat.

Kaupunki valmistelee tuntuvaa talouden sopeutuspakettia, jonka kokonaisvaikutus on lähivuosina noin 14 miljoonaa euroa.
Kaupunkilaisille on näillä näkymin luvassa erilaisia palvelujen leikkauksia ja rakenteellisia muutoksia, säästöjä sekä mahdollisesti kunta- ja kiinteistöverotuksen kiristäminen.
Verotuksen muutosten lasketaan vastaavan yhtä kuntaveroprosenttia.

”Ei vastaa kaupungin talouden kriisitilannetta”

Hallituksen listalla maanantaina oli päätösesityksenä, että paketti merkitään tiedoksi ja että hallitus päättää jatkotoimenpiteistä.
Hallituksessa Jyrki Koivikko (kok.) esitti pöytäkirjamerkintää, jonka mukaan kokoomus ei voi sitoutua palvelusuunnitelmaan, koska esitys ”ei vastaa kaupungin talouden kriisitilannetta”.
Koivikon esitystä tuki koko kokoomusryhmä.
Puolueen mukaan säästötavoitteiden tulee olla 50 prosenttia suuremmat ja toteutua kahden vuoden aikana. Tavoitteeksi tulisi asettaa kuuden prosentin työvoimasäästö.
Kokoomuksen mukaan vasta sen jälkeen voidaan turvautua mahdollisiin veronkorotuksiin.

Palvelusuunnitelman sopeutustavoite on 5,25 miljoonaa euroa jaettuna tälle ja ensi vuodelle noin puoliksi.

Keskusta totesi maanantaina olevansa pääosin palvelupaketin takana niin, että esityksestä voidaan neuvotella ratkaisumalli jatkotyölle.
Keskustan hallitusryhmän mukaan kokoomuksen esitys tarkoittaisi henkilöstöresurssien leikkaamisen lisäksi kovia leikkauksia myös kulttuuritoimessa, esimerkiksi kaupunginorkesterissa ja teatterissa.
Keskusta katsoo, että kokoomuksen kanta tarkoittaa käytännössä palvelusuunnitelmahankkeen romuttumista.

Runsas viisi miljoonaa säästöjä alkajaisiksi

Palvelusuunnitelman sopeutustavoite on 5,25 miljoonaa euroa jaettuna tälle ja ensi vuodelle noin puoliksi.
Ohjausryhmän puheenjohtajan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholaisen (sd.) mukaan talouden tasapaino edellyttää rakennepakettien toteutumista ja myös verotuksen tasoon puuttumista.
Aholaisen mukaan suunnitelman henkilöstövaikutukset ovat jo yli sadan.

Marraskuussa alkanut palvelusuunnitelman laadinta on osa kaupungin talouden sopeutuspakettia.
Päätösasiakirja suunnitelma ei ole, vaan päätökset tehdään erikseen. Palvelusuunnitelma on tulossa päätöksentekoon viikon kuluttua, kun kaupunginjohtaja Timo Halonen tekee hallitukselle oman esityksensä.


Samassa yhteydessä kaupunki käsittelee sekä lähiajan että koko suunnitelmakauden talouslinjauksia. Kevään kuluessa on mahdollisesti edessä lisätalousarvion tekeminen.