Jäät ovat ohuita Etelä–Savossa – Mäntyharjun Pyhäveden jääpeitteestä kohvaa löytyi enemmän kuin terästä

Vahvin jääpeite löytyi Ristiinan Yövedeltä ja heikoin Mäntyharjun Korpijärveltä.

Kai Skyttä

Jäät ovat ohuita Etelä–Savossa – Mäntyharjun Pyhäveden jääpeitteestä kohvaa löytyi enemmän kuin terästä

Jäät ovat normaalia ohuempia Etelä-Savossa. Etelä-Savon ely-keskus ja Suomen ympäristökeskus Syke mittasivat jään paksuuksia Etelä-Savossa sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina.

Ely-keskuksen tiedotteen mukaan jääpeitteen paksuudet vaihtelivat 6–16 sentin välillä eri järvissä, mutta myös samassa järvessä oli huomattavia eroja.

Paksuudet ovat noin 5–20 senttiä ajankohdan keskimääräisiä arvoja ohuempia. Kohvajään osuus on paikoin poikkeuksellisen suuri.

Haukivuorella Kyyvedellä jään paksuus oli 15 senttiä, teräsjäätä oli 13 ja kohvajäätä kaksi senttiä. Jää oli 15 senttiä keskiarvoa ohuempaa.

Ristiinassa Yöveden Kissalahdella jäätä oli mittauspaikoista eniten eli 16 senttiä, josta teräsjäätä 13, kohvajäätä kolme ja lunta jään päällä neljä senttiä.

Heikoin jää löytyi Mäntyharjun Tommolasta. Korpijärvessä jäätä oli kuusi senttiä, josta teräsjäätä viisi ja kohvajäätä yksi sentti. Lunta jään päällä oli kaksi senttiä.

Mäntyharjun kirkonkylässä Pyhävedessä on 13 sentin jää, josta teräsjäätä vain neljä ja kohvajäätä yhdeksän senttiä. Lunta jään päällä oli kolmen sentin verran.

Pertunmaan Lihavanpäässä Peruvedellä jään paksuudeksi mitattiin 14 senttiä, josta puolet teräsjäätä ja puolet kohvajäätä.

Jääpeite voi kasvaa paljon tammikuun aikana

Mittaukset tehtiin noin sadan metrin etäisyydellä rannasta.

Havaintopaikoilla lumen syvyydeksi mitattiin vain 2–6 senttiä. Viime päivien runsas lumisade ei ole kovien tuulien ansiosta muodostanut paksua lumikerrosta jään päälle eikä jäätymistä hidastavaa paksua lumikerrosta ei ole päässyt muodostumaan kuten edellisinä vuosina.

Mittaukset tehdään valtakunnallisilla jäähavaintopaikoilla 10 päivän välein ja alueellisilla havaintopaikoilla 20 päivän välein.

Seuraava mittauspäivä on valtakunnallisilla havaintopaikoilla 20. tammikuuta ja alueellisilla havaintopaikoilla 1. helmikuuta.

Sääennuste ei lupaa runsaita lumisateita. Helmikuun alkuun mennessä jäänpaksuus voi tiedotteen mukaan kasvaa huomattavasti.

Vähintään viisi senttiä teräsjäätä ihmisen alle

Tiedotteessa muistutetaan, että jään kantokyky on arvioitava teräsjään mukaan.

Yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttiä teräsjäätä. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttiä ja vasta noin 20 senttiä paksu teräsjää kantaa henkilöauton.