Mikkeli saa lisää katutaidetta: Lyseon oppilaat koristavat Saksalan alikulkutunnelin, työtä ohjaa pietarilainen katutaiteilija

Yleisö on tervetullut seuraamaan työskentelyä.

Vesa Vuorela

Katutaideteos tulee Saksalan alikulkukäytävään.
Katutaideteos tulee Saksalan alikulkukäytävään.

Mikkelin Saksalan alikulkutunneliin tehdään katutaideteos.

Teoksen luo Mikkelin lyseon koulun oppilasryhmä, jota ohjaa pietarilainen katutaiteilija Stas Bags.

Taiteilijat aloittavat työnsä perjantaina 20. syyskuuta aamupäivällä, ja teoksen pitäisi valmistua seuraavana sunnuntaina. Järjestäjät pyytävät kulkuväylän käyttäjiltä varovaisuutta ja ymmärrystä, koska osa väylästä joudutaan rajaamaan taiteilijoille.

Yleisö on tervetullut seuraamaan työskentelyä. Viikonlopun mittainen työrupeama on nimetty katutaidetapahtuma Davaiksi. Venäjän kielen ”davai” merkitsee suunnilleen samaa kuin ”mennään” tai ”antaa mennä”.

Tapahtuman järjestää Suomi-Venäjä-seuran Mikkelin osasto yhdessä Mikkelin kaupungin kulttuuripalvelujen ja Mikkeli Art & Design Weekend -tapahtumaviikon kanssa.

Lisäksi torstaina 19.9. Mikkelin yliopistokeskuksella järjestetään luento- ja keskustelutilaisuus suomalaisesta ja venäläisestä katutaiteesta.

Stas Bagsin töitä on ollut esillä kymmenissä ryhmä- ja yksityisnäyttelyssä, Venäjän lisäksi myös Euroopassa. Helsingissä Bagsia on nähty yksityisnäyttelyssä vuonna 2009 ja ryhmänäyttelyissä vuosina 2007, 2013 ja 2016.

Muutamissa Mikkelin alikulkukäytävissä on jo ennestään taidetta. Esimerkiksi sataman läheisyydessä olevia jalankulkijoiden tunneleita koristavat Jussi TwoSevenin susiaiheinen Canis Lupus -teos ja Niina Mantsisen leikkisä Salmiakkieläimet.

Lisäksi Mikkelin Vesitorninkadulle ollaan syyskuun ensimmäisinä viikkoina maalaamassa seinämaalausta osana valtakunnallista Upeart-tapahtumaa.