Mikkeliläisen Environicsin keinonenä listattiin eteläsavolaisten keksintöjen kärkeen Kaakkois-Suomen parhaissa innovaatioissa

Innovaatioiden Kaakkois-Suomi -projektissa valittiin maakunnittain kymmenen parasta innovaatiota Suomen itsenäisyyden ajalta (1917—2016).

Anna Egutkina

Mikkeliläinen Environics Oy:n on erikoistunut hajuja ilmaiseviin laitteisiin.
Mikkeliläinen Environics Oy:n on erikoistunut hajuja ilmaiseviin laitteisiin.

Kaakkois-Suomen parhaat innovaatiot julkistettiin Viitasaaren keksintöjen viikko-tapahtumassa.

Etelä-Savon keksinnöistä kolmen kärjessä olivat Environicsin Oy:n Digitaalinen keinonenä (Mikkeli), Veistorakenteen Veisto-saha (Mäntyharju) ja Moilasen leipomon gluteenittomat leivontatuotteet (Pieksämäki).

Maakuntansa voittaja, ionisointiin perustuva kaasunilmaisin on tarkoitettu kaasujen ja kemikaalien hajujen sekä eri hajujen erojen tunnistamiseen.

Kymenlaakson kolmen kärki oli jo vuonna 1920 kaupallistettu Enso Gutzeitin Mäntysuopa, Xyrofinnin Ksylitoli ja Kaslinkin kastikepohja- ja maitotuoteinnovaatiot.

Etelä-Karjalassa kärjessä olivat Switchin Sähkömoottori, Rumble Toolsin Työlennokki ja CWP:n puun läpivärjäysmenetelmä.

Suomen Keksijäin Keskusliitto ry KEKE tutki mahdollisuudet koko Suomen parhaiden innovaatioiden kartoittamiseksi maakunnallisesti. Koska rahoitusta ei saatu tähän järjestymään, toteutettiin ”Innovaatioiden Kaakkois-Suomi”-projekti, joka käsittää

Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnat joista kustakin valittiin maakunnittain kymmenen parasta Suomen itsenäisyyden ajan (1917—2016) innovaatiota. Projekti kuuluu Suomi 100-ohjelmaan ja projektia hallinnoi Kymen Innovaatioyhdistys ry.

Innovaatiolla tarkoitettiin kaupalliseen menestykseen johtanutta tuotetta, prosessia, menetelmää tai metodia -kaupallistettua keksintöä. Lisäksi edellytettiin, että se on noteerattu jossain julkaisussa, esimerkiksi lehdessä. Innovaation tekee merkittäväksi menestys markkinoilla, aluevaikutus, työllistävyys, kansainvälistyminen, tuontikorvaavuus, yhteiskunnallinen vaikutus.