Verkkokalastuskielto astui voimaan, luonnonsuojeluliitto vaatii nykyistä tiukempia kalastusrajoituksia norppakuolemien vuoksi: ”On surullista, että asialta suljetaan silmät”

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan kalanpyydyksiin kuolevien norppien määrästä. Liitto huomauttaa tiedotteessaan, että muikkuverkot eivät ole luvallisuudestaan huolimatta norppaturvallisia.

Juha Taskinen

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa tiedotteessaan, että vaikka saimaannorpan tilanne on parantunut, se on edelleen uhanalainen.

Kesäkuun loppuun asti kestävä verkkokalastuskielto astui voimaan sunnuntaina Saimaan keskeisimmillä norppavesillä. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan nykyiset kalastusrajoitukset eivät ole riittäviä, ja esimerkiksi sallittujen muikkuverkkojen turvallisuudesta tulisi keskustella enemmän.

Muikkujen kalastuskausi käynnistyy heinäkuun alussa, mutta verkkojen salliminen vaikeuttaa liiton mielestä keväistä kalastuksenvalvontaa.

— Muikkuverkkoihin on vuosien saatossa kuollut vähemmän norppia kuin muihin verkkoihin, mutta eivät ne norppaturvallisia kalanpyydyksiä ole. On surullista, että asialta suljetaan silmät, saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen sanoo.

Verkkokalastuskiellon tarkoituksena on vähentää vieroitusiässä olevien nuorten kuuttien kuolemia. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että vaikka ennen nykyisiä rajoituksia jopa puolet kuuteista kuoli kalaverkkoihin, kuolemia tapahtuu edelleen vuosittain useita ja Metsähallituksen mukaan vain noin 40 prosenttia norppakuolemista tulee tietoon.

— Erityisesti norpan levinneisyyden reuna-alueilla suojelutoimia pitää tehostaa, jotta norppa pystyy levittäytymään uusille alueille.

Edelleen uhanalainen

Tiainen ehdottaa, että alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkot tulisi palauttaa osaksi verkkokalastuskieltoa. Kyseiset verkot ovat olleet sallittuja vuodesta 2016 lähtien.

Kiellon piiriin rajoitusalueella kuuluvat ympärivuotisesti muun muassa riimu- ja vahvalankaiset verkot sekä löysänieluiset katiskat ja merrat. Löysänieluisesta katiskasta saa norppaturvallisen asentamalla siihen nielurajoittimen, joka on harjateräksestä tehty vahvike.

Katiskakalastuksessa katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetriä, ja nielurajoittimet ovatkin vähentäneet löysänieluisten katiskojen määrää.

Liitto muistuttaa, että Saimaan yli 400 000 vapaa-ajankalastajan rooli saimaannorpan tulevaisuuden kannalta on keskeinen ja tärkeä. Norpansuojelutoimet ovat tuottaneet tuloksia, ja välitavoitteeksi asetettu 400 norpan talvikanta saavutettaneen lähitulevaisuudessa.

Norppa on kuitenkin edelleen uhanalainen, ja tavoitteena olevaan suotuisan suojelun tasoon on vielä matkaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet