Mikkelin Pannukakkutalo etsii nyt uutta yrittäjää — Tarja Lappalainen haluaa lopettaa monesta syystä: ”Aika ei tahdo riittää, en ole enää mikään nuori”

Mikkelin Pannukakkutalo etsii uutta yrittäjää. Nykyinen mikkeliläisyrittäjä Tarja Lappalainen on pyörittänyt Pannukakkutaloa yksin kolmisen vuotta. Hän haluaisi tämän vuoden aikana löytää työlleen jatkajan.

Vesa Vuorela

Mikkelin Pannukakkutalon uudeksi yrittäjäksi ei ole vielä hakenut kukaan.
Mikkelin Pannukakkutalon uudeksi yrittäjäksi ei ole vielä hakenut kukaan.

Mikkelin Pannukakkutalo etsii nyt uutta yrittäjää. Nykyisellä mikkeliläisyrittäjällä Tarja Lappalaisella on tällä hetkellä liikaa töitä.

— Haluuni lopettaa on useita syitä. Teen tällä hetkellä toista kokopäiväistä virkaa. Aika ei tahdo oikein riittää. Pannukakkutalo onkin ollut minulle tässä kohtaa sivutoimityö. En ole myöskään enää mikään nuori, yli 50-vuotias Lappalainen kertoo.

— Alkujaan ajatuksena oli, että minulla olisi tässä yhtiökumppani. Kaikissa muissa Pannukakkutaloissa on kaksi yrittäjää tai ainakin puolitoista. Minä olen ollut yksin nyt kolme vuotta.

Kun Lappalaiselle etsittiin yhtiökumppania, muutamia kyselyjä tuli, mutta lopulta kukaan ei ryhtynyt kumppaniksi.

— Vaikka työ on ollut rankkaa, se on toisaalta ollut myös antoisaa. Yritämme löytää jatkajan vuoden loppuun mennessä.

Jos jatkaja löytyy, Lappalainen ei todennäköisesti aio jatkaa hänen yhtiökumppaninaan.

Vielä Mikkelin Pannukakkutaloon ei ole tullut hakemuksia. Entä jos jatkajaa ei nyt löydy?

— Sitten mietimme uudestaan, miten jatketaan eteenpäin. En vielä osaa sanoa. Vuotta on vielä jäljellä ja vilkas kesä tulossa, Lappalainen vastaa.

"Pannukakkutalon tulevaisuus on monen asian summa"

Jaksaako Lappalainen siis mahdollisesti vielä jatkaa yrittäjänä?

— Pannukakkutalon tulevaisuus on monen asian summa. Jatkoni riippuu muun muassa siitä, pysyykö sama henkilöstö ja onko tilanne samanlainen kuin tällä hetkellä. En pysty kokopäiväisesti itse hoitamaan Pannukakkutaloa.

Lappalainen korostaa, että Mikkelin Pannukakkutalo ei ole lopettamassa toimintaansa. Hänen mukaansa uuden yrittäjän olisi hyvä hetki aloittaa ennen kesää, koska silloin alkaa vilkkain sesonki.

— Jatkajan on ymmärrettävä, että yrittäjän työ kulkee aina mukana. On oltava valmis tekemään paljon töitä varsinkin aluksi. Ei voi laskea työtunteja. Pitäisi olla koko ajan ideoita ja pystyä seuraamaan aikaansa. Tärkeintä on olla hyvä asiakaspalvelija.

— Mikkelissä haasteellista on se, että kaupungin keskusta tahtoo talvisin hiljentyä kello 16 jälkeen.

"Lasten synttäreitä ennätysmäinen määrä"

Lappalainen sanoo, että Pannukakkutalo-ketjun yrittäjät ovat tällä hetkellä pääosin tyytyväisiä.

— Ketjun johto vaihtui noin vuosi sitten. Nyt johdossa ovat aivan ihanat toimijat. Uudet tuulet ovat puhaltaneet: tarjolla on koulutusta, tukea ja säännöllisiä yrittäjien tapaamisia. Ote on parempi kuin ennen.

Lappalainen kertoo, että henkilökunta on itsenäisesti hoitanut yritystä silloin, kun yrittäjä ei itse ole ehtinyt olla käytännössä paikalla.

Vesa Vuorela

Yrittäjä Tarja Lappalainen pitää Mikkelin Pannukakkutalon keskeistä sijaintia hyvänä, mutta hänen kokemuksensa mukaan olisi vielä parempi, jos ravintola olisi katutasossa.
Yrittäjä Tarja Lappalainen pitää Mikkelin Pannukakkutalon keskeistä sijaintia hyvänä, mutta hänen kokemuksensa mukaan olisi vielä parempi, jos ravintola olisi katutasossa.

— Aika hyvin olemme pärjänneet. Mutta vaikka olisin vapaalla, Pannukakkutalon asiat ovat ajatuksissani. Kun on yrittäjä, on sitä aina ja huolehtii. Helpottaisi, jos voisi jakaa vastuuta toisen ihmisen kanssa.

Pannukakkutalolla ei ole vakituisia työntekijöitä, vaan kaikki työskentelevät tuntityöntekijöinä. Kirjoilla on 1—3 työntekijää.

Lappalaisen mukaan tapahtumat pitkin vuotta ovat tuoneet taloon lisää asiakkaita.

— Mitä enemmän jaksaa ideoida toiminnallisia tapahtumia, sitä enemmän on kävijöitä. Esimerkiksi maaliskuussa on tulossa sunnuntaibuffet, huhtikuussa karaoketanssit. Tänä keväänä lasten synttäreitä on juhlittu meillä ennätysmäinen määrä.

Ensi viikolla Pannukakkutalosta saa viiniä

Kun Lappalainen aloitti Pannukakkutalon yrittäjänä kesällä 2015, hän kaavaili Mikkelin erikoisuudeksi muikkutäytettä.

— Kyllä sitä jonkun verran meni, mutta ei sitä kysytä. Suosituimpia suolaisia pannukakkuja ovat esimerkiksi kana-mozzarella-pesto ja poro-savujuusto. Makeista pannukakuista suosittuja ovat marja-suklaa -yhdistelmät.

Mari Koukkula

Arkistokuva kesältä 2015, jolloin Tarja Lappalainen aloitti Mikkelin Pannukakkutalon yrittäjänä. Hänen vieressään on Pannukakkutalo-ketjun perustaja Johanna Siermala.
Arkistokuva kesältä 2015, jolloin Tarja Lappalainen aloitti Mikkelin Pannukakkutalon yrittäjänä. Hänen vieressään on Pannukakkutalo-ketjun perustaja Johanna Siermala.

Tuorein uudistus Pannukakkutalossa on tapahtunut alkoholilain uudistuksen ansiosta.

— Olemme tilanneet ensimmäisen kuohuviini- ja viinilastin. Ensi viikolla meiltä saa viiniä! Tällä vastaamme asiakkaiden kysyntään.