Hallin seinistä väännettiin puoli vuotta Pertunmaalla - rikosilmoitus jää tekemättä

Valvonta petti ja teollisuushallin rakentaja oikaisi seinäelementeissä. Valtuusto ei silti halua oikeuskäsittelyä, koska voittomahdollisuudet ovat huonot.

Tanja Rihu

Uusi teollisuushalli nousee vuonna 2014 valmistuneen hallin viereen Kuortin teollisuusalueelle.
Uusi teollisuushalli nousee vuonna 2014 valmistuneen hallin viereen Kuortin teollisuusalueelle.

Pertunmaalla on kesästä saakka selvitelty Kuorttiin vuonna 2014 valmistuneen teollisuushallin rakentamissotkua.
Rakentamiseen puututtiin tilinpäätöskertomuksessa ja tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa, minkä jälkeen asiaa on käsitelty kolme kertaa sekä valtuustossa että kunnanhallituksessa.

Kiistat liittyvät hallin seinäelementteihin, joiden eristevahvuudet poikkesivat alkuperäisistä suunnitelmista. Valvonta petti ja asia huomattiin seinien asennusvaiheessa, mutta rakentaminen sai jatkua.
Valtuutettu Olavi Tolonen (kok.) on toistuvasti vaatinut tarkempaa selvitystä rakennushankkeesta. Tolosen mukaan urakoitsija sai eristevaihdoksista hyötyä ja kunta haittaa, joten kyseessä voi olla rangaistava teko.
- Hallituksen täytyy tehdä rikosilmoitus, Tolonen vaati maanantain valtuustossa.

Kunnanhallitus on sovittelun kannalla, koska asiantuntijoiden mukaan riitauttaminen ei kannata ja voittomahdollisuudet ovat oikeudessa huonot.
Asiaan on kysytty mielipidettä Kuntaliiton lakiyksiköstä ja otettu selvää vastaavasta Korkeimman oikeuden päätöksestä.
Maanantaina Tolonen esitti kokoomusryhmän tuella, että asia palautetaan jälleen hallitukselle ja viedään eteenpäin.
Enemmistöllä ei ollut halua lähteä oikeuskäsittelyyn, ja äänin 12-3 asia on loppuunkäsitelty. Raimo Mattila (kesk.) äänesti tyhjää. Tolonen ilmoitti jättävänsä päätökseen eriävän mielipiteen.

Neuvottelutoimikunnan raportissa todetaan, ettei kunnan puolella ollut riittävästi asiantuntemusta teollisuushallin rakennuttamiseen. Rakennussuunnittelija ja valvoja olivat sama henkilö. Urakoitsija puolestaan tulkitsi tarjousasiakirjojen ristiriitaisuudet hyväkseen.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Risto Salminen (kesk.) myönsi, että asiassa on tehty virheitä ja pahoitteli syvästi.
– Otamme opiksi. Ensi kerralla olemme varmasti tarkempia.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.