Kaatopaikka voi olla raaka-ainereservi

Takavuosina kaatopaikoille on kärrätty tavaraa, josta nykytekniikalla saataisiin irti arvokkaita raaka-aineita.

Julia Paasonen

EU-komissio rahoittaa Mikkelin ammattikorkeakoulussa ideoidun tutkimushankkeen kokonaan.

Takavuosina kaatopaikoille on kärrätty tavaraa, josta nykytekniikalla saataisiin irti arvokkaita raaka-aineita.

Kaatopaikoilla muhii myös energianlähteitä.

Mikkelin ammattikorkeakoulussa on ideoitu kansainvälinen tutkimushanke, jossa kaatopaikkoja avaamatta otetaan selville raaka-aineitten sijainti ja kootaan Euroopan laajuinen digitaalinen tietopankki tärkeitten materiaalien sijainnista.

Kolmivuotisen Smart Ground -tutkimuksen budjetti on 2,5 miljoonaa euroa, jonka EU:n Horizon 2020 -tutkimusrahoitus maksaa kokonaan.

– Tässä saadaan EU:n rahoittamaa tutkimusta Suomeen ja maakuntaan, mikä on erityisen arvokasta tilanteessa, jossa kansallista tutkimusrahaa leikataan. Nyt alkavan ympäristöosaamista ja digitaalista osaamista yhdistävän tutkimuksen merkityksestä kertoo sekin, että Horizon-ohjelman rahoitus on erittäin kilpailtua, tiivistää ammattikorkeakoulun kehitysjohtaja Kalevi Niemi.

Jaana Hänninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet