Hallituksen hulppea väylärahoituksen paketti jätti Etelä-Savon väliin – Viitostielle ei vielä uutta rahoitusta

Hallitus julkaisi tiistaina neljännen lisätalousarvion, jossa ei ole uusia projekteja Etelä-Savoon.

Jaakko Avikainen

Viitostietä parannetaan paraikaa mittavasti Mikkelin ja Juvan välillä, mutta uusia hankkeita ei ole tiedossa.
Viitostietä parannetaan paraikaa mittavasti Mikkelin ja Juvan välillä, mutta uusia hankkeita ei ole tiedossa.

Hallituksen neljäs lisätalousarvio sisältää lisärahoitusta kymmeniin väylähankkeisiin mutta ei avaa uusia projekteja tai merkittäviä kunnostustoimia Etelä-Savossa.

Esimerkiksi Viitostien Mikkelin eteläpuolisen osuuden parantamiseen ei ole osoitettu rahoitusta. Hietasen ja Pitkäjärven välille on suunniteltu tien uudistusta 19 kilometrin matkalle.

Vain läheltä liippaa.

Keski-Suomen ajamiin kärkihankkeisiin lukeutuva Nelostien parantaminen Hartolan ja Joutsan välillä saa 26 miljoonaa euroa.

Digirata-hankkeessa Kouvolan ja Kotkan välillä pilotoidaan kulunvalvontajärjestelmää, ja raideosuudelle varataan tätä varten 11 miljoonan euron rahoitus.

Vaikutusta Etelä-Savoon voi olla Saimaan kanavaan liittyvillä kehittämistoimilla.

Jos hallituksen lisätalousarvioesitys toteutuu, Saimaan kanavan vedenpinnan nostoon varataan 5 miljoonaa euroa. Kanavalle on suunniteltu myös sulkujen pidentämistä. Parantamistoimet yhdessä toisivat Saimaan alueen teollisuuden kuljetuksiin suuremmat alus- ja lastikoot.

Lentoasemalle säävalvonnan uudistus

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla Mikkeli kertaalleen mainitaan, vaikka varsinaisesta tiehankkeesta ei ole kyse.

Mikkelin ja Seinäjoen lentoasemien lentosäähavaintojärjestelmät siirretään Ilmatieteen laitoksen omistukseen. Samalla kyseiset järjestelmät uusitaan. Toimenpiteisiin esitetään 225 000 euron lisämäärärahaa.

Yleismainintoja esitys sisältää muun muassa päärataverkon ylläpitotoimenpiteistä sekä joukkoliikenteen lisätuesta. Hallitus esittää julkisen henkilöliikenteen palveluiden ostoon koronatilanteen vuoksi 100 miljoonan euron lisärahoitusta.